Veliki Kašalj - Simptomi i dijagnostika

Veliki Kašalj – Simptomi i dijagnostika

Bordetella pertussis je bakterija koja uzrokuje bolest poznatu kao veliki kašalj ili hripavac. Ova zarazna bolest često pogađa dišni sistem, posebno dišne puteve, te se može manifestirati kao dugotrajan, iscrpljujući kašalj. Veliki kašalj se najčešće javlja kod novorođenčadi i male djece, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput upale pluća, poteškoća u disanju ili čak smrtonosnih ishoda. Posebno su osjetljiva djeca od 1. do 5. godine života. Ova zarazna bolest prenosi se kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje ili kiše, a zdrava osoba dolazi u kontakt sa kapljicama koje sadrže bakterije.

Simptomi velikog kašlja

Prvi simptomi velikog kašlja obično se javljaju 7 do 10 dana nakon infekcije te su slični običnoj prehladi. Rani simptomi mogu trajati 1 do 2 sedmice i obično uključuju:

  • Curenje nosa ili zapušen nos
  • Blaga groznica (manje od 38°C)
  • Blag, povremeni kašalj (bebe obično nemaju ovaj simptom)
  • Apneja (potencijalno opasni prekidi disanja) i cijanoza (plavljenje ili ljubičasta boja kože) kod beba i male djece

U svojim ranim fazama, veliki kašalj često podsjeća na običnu prehladu. Zbog toga, ljekari često ne pomišljaju ili dijagnosticiraju bolest sve dok se ozbiljniji simptomi ne pojave. U daljem razvoju bolesti, nakon jedne ili dvije sedmice, dolazi do napada intenzivnog kašlja praćenog hripanjem te poznatog kao pertusisni kašalj. Napadi kašlja češći su noći i predstavljaju veliki napor za tijelo, posebno za dječje organizme. Ovakvi napadi kašlja mogu uzrokovati da osobe:

  • Proizvode visok hripajući zvuk kada napokon uspiju udahnuti nakon napada kašlja
  • Povraćaju za vrijeme ili nakon napada kašlja
  • Osjećaju se vrlo umorno nakon napada, ali obično izgledaju dobro između napada
  • Muči se sa disanjem

Simptomi velikog kašlja kod adolescenata i odraslih često su manje ozbiljni u usporedbi sa dojenčadi i djecom. Važno je za napomenuti da su simptomi posebno blaži kod adolescenata i odraslih ukoliko su bili vakcinisani kao djeca.

Kako se dijagnosticira veliki kašalj?

Za potvrdu dijagnoze, ljekar može predložiti nekoliko testova. Uzimanjem brisa nosa i grla, moguće je uraditi test na prisutnost bakterije Bordetella pertussis u kulturi ili putem bržeg testa lančane reakcije polimeraze ili poznatog kao PCR test. Ljekar može preporučiti i da se uradi test krvne slike, kako bi provjerio broj bijelih krvnih stanica.  Niski rezultat bijelih krvnih zrnaca mogu ukazivati na prisutnost infekcije. Međutim, krvna slika se obično provodi zajedno sa drugim testovima, obzirom da rezultati krvne slike bez ostalih pretraga ne mogu potvrditi Veliki kašalj. Ukoliko ljekar ima sumnju na moguće komplikacije, poput upale pluća, može predložiti i pretrage, poput rendgenskog snimanja prsnog koša.

dsf7970
Laboratorija Atrijum

U zaključku, Bordetella pertussis ostaje ozbiljan problem u globalnom kontekstu, ali vakcina  igra ključnu ulogu u prevenciji i suzbijanju ove bolesti. Sistemsko provođenje vakcinisanja, zajedno sa edukacijom i podizanjem svijesti o važnosti vakcina, ključno je za očuvanje zdravlja zajednica i zaštitu najosjetljivijih skupina, posebno novorođenčadi i male djece.

U sklopu Atrijum laboratorije možete uraditi PCR test na veliki kašalj, cijena analize 90KM.

Piše: Mr.sci. Tea Bećirević