Naučno istraživanje : Prisutnost alela HLA-DQ2 i HLA-DQ8/DR4, predisponirajućih za celijakiju

U fascinantnom spoju genetičkih inženjera i stručnjaka iz medicinske sfere, laboratorija Poliklinike Atrijum provela je značajno istraživanje koje je obuhvatilo 23 ispitanika. Ova studija, koja se temelji na dubokom razumijevanju genetskog materijala, prihvaćena je i objavljena u uglednom naučnoistraživačkom genetičkom časopisu “Genetics & Applications”.

Istraživanje je usmjereno na identifikaciju prisustva alela HLA-DQ2 i HLA-DQ8/DR4, poznatih kao genetski faktori povezani s celijakijom. Ovi genetski markeri igraju ključnu ulogu u predispoziciji prema celijakiji, autoimunom poremećaju koji pogađa probavni sustav. Rezultati studije pružaju važan uvid u genetičke osnove ove bolesti u specifičnom regionalnom kontekstu Bosne i Hercegovine.

Ova suradnja između genetičkih inženjera i medicinskih stručnjaka iz Poliklinike Atrijum predstavlja izvrstan primjer interdisciplinarnog pristupa u znanstvenim istraživanjima. Kombiniranjem znanja iz genetike i medicinske prakse, istraživači su doprinijeli daljnjem razumijevanju genetskih faktora povezanih s celijakijom.

Cjelokupno istraživanje, uključujući detaljne rezultate, može se proučiti u naučnoistraživačkom genetičkom časopisu “Genetics & Applications”. Priloženi link pruža pristup kompletnom članku, nudeći zainteresiranima dublji uvid u metodologiju, rezultate i implikacije ovog značajnog znanstvenog pothvata.

Ovo istraživanje ne samo da doprinosi globalnom znanju o genetici celijakije već također naglašava važnost lokaliziranih studija u kontekstu regionalnih genetskih varijacija. Laboratorija Poliklinike Atrijum nastavlja biti predvodnik u znanstvenom istraživanju, postavljajući temelje za daljnje inovacije u medicini i genetici.