LABORATORIJSKI PAKET - JETRA

Laboratorijski paket – JETRA

Paket laboratorijskih analiza Panel zdravlje jetre sadrži:

Biohemijske analize jetre, proteina, tumorskih markera i lipidnog statusa ključne su u procjeni funkcije jetre, metaboličkog statusa i prisutnosti određenih zdravstvenih stanja.

AST (aspartat aminotransferaza) i ALT (alanin aminotransferaza):

AST i ALT enzimi su ključni pokazatelji funkcije jetre. Povišene razine ovih enzima mogu ukazivati na oštećenje jetre, kao što su hepatitis, ciroza ili masna jetra. Ovi testovi su važni za dijagnosticiranje jetrenih bolesti i praćenje njihovog toka.

GGT (gama-glutamil transferaza)

GGT je enzim prisutan u jetri i drugim tkivima. Povišene razine GGT-a mogu biti pokazatelj oštećenja jetre, alkoholizma ili drugih zdravstvenih problema. Ovaj test često se koristi kao dodatni pokazatelj jetrene funkcije uz AST i ALT.

Bilirubin

Bilirubin je produkt razgradnje crvenih krvnih stanica koji se izlučuje putem jetre. Visoke razine bilirubina mogu ukazivati na jetrene bolesti, poput žutice ili problema s izlučivanjem žuči. Ovaj test važan je za dijagnozu jetrenih i žučnih poremećaja.

Alkalna fosfataza

Alkalna fosfataza je enzim prisutan u jetri, kostima i drugim tkivima. Povišene razine alkalne fosfataze mogu biti znak problema s jetrom, žučnim kanalima ili kostima. Ovaj test koristi se u dijagnozi jetrenih bolesti i metaboličkih poremećaja.

Proteini

Analiza ukupnih proteina i specifičnih proteinskih frakcija važna je za procjenu općeg zdravstvenog stanja, funkcije jetre i prisutnosti određenih bolesti, poput poremećaja imunološkog sistema ili dehidracije.

Tumor marker alfa-feto protein (AFP)

AFP je protein koji se može povećati u krvi kod pojedinaca s jetrenim karcinomom ili drugim tumorskim procesima. Praćenje razine AFP-a može biti korisno u ranoj dijagnozi i praćenju toka liječenja jetrenog karcinoma.

Lipidni status

Kao što je već spomenuto, lipidni status uključuje analizu razine holesterola, triglicerida, HDL-a i LDL-a. Poremećaji lipidnog statusa povezani su s povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara. Praćenje lipidnog statusa važno je za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i upravljanje rizicima.

Cijena analize: 40,00 KM