Laboratorijski paket - SPOLNI HORMONI

Laboratorijski paket – SPOLNI HORMONI

Paket laboratorijskih analiza Panel spolni hormoni sadrži:

Folikul-stimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH)

FSH i LH su gonadotropini koji reguliraju funkciju jajnika kod žena i testisa kod muškaraca. Kod žena, razine FSH i LH mijenjaju se tokom menstrualnog ciklusa i igraju ključnu ulogu u ovulaciji i proizvodnji estrogena i progesterona. Kod muškaraca, FSH i LH potiču proizvodnju spermija i testosterona.

Prolaktin

Prolaktin je hormon koji se proizvodi u prednjoj hipofizi i igra važnu ulogu u laktaciji kod žena. Povišene razine prolaktina mogu ukazivati na poremećaje hipofize, disfunkciju štitnjače, trudnoću, stres ili upalu dojke.

Progesteron

Progesteron je steroidni hormon koji se proizvodi u jajnicima (žene) i nadbubrežnim žlijezdama (i muškarci i žene). Kod žena, progesteron igra važnu ulogu u regulaciji menstrualnog ciklusa i održavanju trudnoće. Kod muškaraca, progesteron je prekursor drugih spolnih hormona, uključujući testosteron.

Estradiol

Estradiol je dominantni estrogen i ključni hormon reproduktivnog sistema kod žena. On kontrolira razvoj ženskih spolnih karakteristika, menstrualni ciklus i reproduktivnu funkciju. Kod muškaraca, estradiol također ima važnu ulogu u regulaciji reproduktivnih funkcija i metabolizma kostiju.

Testosteron

Testosteron je glavni muški spolni hormon i ključni regulator muških spolnih karakteristika i funkcije, uključujući razvoj spermija, mišićnu masu, kosti i raspoloženje. Kod žena, testosteron se također proizvodi, ali u manjim količinama, i igra važnu ulogu u seksualnoj želji i reproduktivnoj funkciji.

Cijena analize: 80,00 KM