Laboratorijski paket - ŠTITNA ŽLIJEZDA

Laboratorijski paket – ŠTITNA ŽLIJEZDA

Paket laboratorijskih analiza paket štitna žlijezda sadrži:

Štitnjača je važna endokrina žlijezda koja igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma i drugih tjelesnih funkcija. Laboratorijski testovi, uključujući TSH (tirotropni hormon), slobodni T3 (triiodotironin), slobodni T4 (tiroksin), antitijela protiv tireoglobulina (Anti-Tg) i antitijela protiv tireoperoksidaze (Anti-TPO), koriste se za procjenu funkcije štitnjače. U ovom članku istražujemo važnost tih testova i kako pružaju korisne informacije o zdravlju štitnjače.

TSH (Tirotropni hormon)

TSH je hormon koji proizvodi hipofiza i regulira funkciju štitnjače. Povišene razine TSH-a obično ukazuju na hipotireozu (smanjenu funkciju štitnjače), dok snižene razine mogu ukazivati na hipertireozu (povećanu funkciju štitnjače). TSH je često prvi test koji se koristi za procjenu funkcije štitnjače.

Slobodni T3 i slobodni T4

Slobodni T3 i slobodni T4 su hormoni štitnjače koji su odgovorni za regulaciju metabolizma u tijelu. Visoke razine slobodnog T3 i slobodnog T4 obično su povezane s hipertireozom, dok niske razine mogu ukazivati na hipotireozu. Mjerenje slobodnih oblika ovih hormona daje precizniju sliku aktivnosti štitnjače u usporedbi s ukupnim T3 i T4.

Anti-Tg (Antitijela protiv tireoglobulina) i Anti-TPO (Antitijela protiv tireoperoksidaze)

Anti-Tg i Anti-TPO su antitijela koja napadaju različite proteine u štitnjači. Visoke razine ovih antitijela obično su povezane s autoimunim bolestima štitnjače, poput Hashimotovog tireoiditisa (povećana Anti-TPO) i Gravesove bolesti (povećana Anti-Tg). Testiranje na ova antitijela pomaže u dijagnosticiranju autoimunih poremećaja štitnjače.

Cijena analize: 80,00 KM