Laboratorijski paket - INTOLERANCIJA NA LAKTOZU I GLUTEN

Laboratorijski paket – INTOLERANCIJA NA LAKTOZU I GLUTEN

Laboratorijski paket obuhvaća genetičko testiranje intolerancije na laktozu i celijakije (glutenska enteropatija). Ovaj paket pruža informacije o genetičkoj osnovi moguće intolerancije na laktozu te predispoziciji za celijakiju na temelju HLA haplotipa.

Intolerancija na laktozu

Intolerancija na laktozu je nemogućnost organizma da probavi mliječni šećer (laktozu) zbog nedostatka enzima laktaze. Genetičko testiranje otkriva postoji li genetska osnova za moguću manifestaciju intolerancije. Analiza se provodi putem PCR metode i detektuje prisutnost mutacija u regulatornoj regiji LCT gena na pozicijama LCT C13910T i G22018A. Ova informacija pomaže u prilagodbi prehrane osobama koje su intolerantne na laktozu.

Celijakija (Glutenska enteropatija)

Celijakija je genetski posredovana autoimuna bolest koja se javlja kod osoba koje su osjetljive na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Studije su pokazale da više od 95% oboljelih od celijakije nosi određene HLA haplotipe (HLA DQ2 ili DQ8). Genetički test na celijakiju provodi se putem PCR metode i detektuje prisutnost HLA-DQ2, HLA-DQ8 i HLA-DR4 genotipova. Osobe koje nemaju ove genotipove imaju minimalnu predispoziciju za razvoj celijakije, što je važno za isključivanje ove bolesti i prilagodbu prehrane.

Cijena analize: 220,00 KM