Međunarodni dan svjesnosti o HPV-u

Međunarodni dan svjesnosti o HPV-u

Četvrtog marta obilježavamo Međunarodni dan svjesnosti o HPV-u. Humani papiloma virus ili skraćeno HPV je tip virusa koji inficira kožu i sluzokožu kod ljudi. Postoje stotine različitih tipova HPVa, od kojih neki mogu uzrokovati različite zdravstvene probleme, uključujući genitalne bradavice i određene vrste raka, posebno rak grlića (vrata) maternice.

HPV virusi koji izazivaju rak grlića maternice se prenose spolnim kontaktom, sa jednog zaraženog partnera na drugog. Većina ljudi zaraženiih sa HPV virusom nema očite simptome, pogotovo kod muškaraca, te virus može da bude u stanju mirovanja i do nekoliko godina. Ovisno o tipu virusa sa kojim je osoba zaražena, može doći do određenih komplikacija. Lakše komplikacije uključuje spolne bradavice (kondilome), dok teže komplikacije uključuju promjene u tkivu grlića maternice i karcinom maternice. Tipovi HPV virusa koji uzrokuju rak grlića maternice se nazivaju visokorizični tipovi i postoji 14 različitih vrsta. Međutim i ako je HPV infekcija vodeći uzrok karcinoma grlića maternice, važno je za napomenuti da samo mali broj žena savisokorizičnim tipovima HPV-a će razviti rak grlića maternice. Zbog prirodne sposobnosti tijela (imunog sistema) da se bori protiv infekcije, većina HPV infekcija će samostalno nestati.

Indikacije za HPV testiranje su promjene na grliću maternice koje se u većini slučajeva otkrivaju redovnim ginekološkim pregledom koji uključuje PAPA test. Međutim ženama u dobi od 30 do 65 godina starosti se predlaže kombinacija HPV i PAPA testa. Negativan test na HPV omogućuje duži vremenski raspon između kontrolnih testiranja kod žena koje nemaju HPV infekciju.

HPV vakcina – prevencija raka grlića maternice

Prevencija infekcije HPV virusom uključuje vakcinisanje protiv HPVa. Vakcina protiv HPV-a štiti od genitalnih bradavica i većine slučajeva raka grlića maternice, raka vagine, vulve, penisa ili anusa uzrokovanog HPV-om. Vakcina protiv HPVa također štiti od karcinoma u ustima, grlu, glavi i vratu uzrokovanih HPV-om.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje redovnu vakcinaciju protiv HPV-a u dobi od 11 ili 12 godina. Idealna dob za vakcinaciju je prije nego što osoba postane seksualno aktivna. Osobe koje su seksualno aktivne bi trebale da se posavjetuju sa zdravstvenim stručnjacima o prednostima dobivanja vakcine protiv HPV-a. Ukoliko je osoba već zaražena HPV-om, vakcina možda neće pomoći tijelu da se oslobodi postojeće infekcije te samim tim neće biti efikasna. Cilj vakcine jeste da se spriječi nova infekcija. Važno je znati da vakcina protiv HPVa ne štiti od svih tipova HPV-a koji mogu izazvati rak grlića maternice. Dakle, osobe koje su primile vakcinu protiv HPV-a i dalje trebaju slijediti upute za preventivne preglede protiv raka grlića maternice.

Mr. Tea Bećirević