Intolerancija na laktozu: simptomi, genetski faktori i testiranje

Intolerancija na laktozu: simptomi, genetski faktori i testiranje

Intolerancija na laktozu je stanje u kojem tijelo ne može adekvatno probaviti laktozu, šećer prisutan u mliječnim proizvodima. Ovo stanje nastaje zbog nedostatka enzima laktaze, koji je odgovoran za razgradnju laktoze u glukozu i galaktozu.

Koji su simptomi intolerancije na laktozu?

Simptomi laktozne intolerancije obično se javljaju 30 minuta do dva sata nakon konzumacije mliječnih proizvoda i mogu uključivati:

 • Nadutost
 • Gasove
 • Proliv
 • Bolove i grčeve u stomaku
 • Mučninu

Intenzitet simptoma može varirati od blagog do teškog, zavisno od količine laktaze koju tijelo proizvodi i količine unijete laktoze.

Da li ste znali da postoji više oblika laktozne intolerancije?

Postoje različiti oblici intolerancija na laktozu, uključujući primarni, sekundarni, kongenitalni i razvojni oblik, koji se razlikuju po uzrocima i simptomima.

Primarni oblik: ovaj oblik laktozne intolerancije je najčešći i rezultat je nedostatka enzima laktaze u crijevima, što otežava probavu laktoze. Simptomi se obično javljaju nakon konzumacije mliječnih proizvoda i uključuju nadutost, gasove i proliv.

Sekundarni oblik: sekundarna laktozna intolerancija nastaje kao posljedica oštećenja crijevne sluznice, često zbog bolesti poput gastroenteritisa, Crohnove bolesti ili celijakije. Oštećena sluznica smanjuje proizvodnju enzima laktaze, što dovodi do problema sa varenjem laktoze.

Kongenitalna intolerancija: ova rijetka forma intolerancije se javlja kada su bebe rođene bez sposobnosti da proizvode enzim laktazu od rođenja. Simptomi se obično pojavljuju odmah nakon što se beba hrani mlijekom, a mogu uključivati teški proliv, dehidraciju i gubitak težine.

Razvojna intolerancija: razvojna intolerancija je privremeno stanje koje se može javiti kod beba i male djece kada se njihov probavni sistem još razvija. Ovo stanje obično nestaje s vremenom kako dijete raste i razvija se, a crijeva počinju proizvoditi dovoljno enzima laktaze za varenje laktoze.

Kada se testirati na laktoznu intoleranciju?

Testiranje na laktoznu intoleranciju može biti korisno za određene grupe ljudi, posebno one koji pokazuju simptome povezane sa konzumacijom mliječnih proizvoda. Osobe koje dožive nadutost, gasove, proliv, bolove u stomaku i mučninu nakon konzumacije mliječnih proizvoda trebaju razmisliti o testiranju na laktoznu intoleranciju.

Predispozicija intolerancija na laktozu u populaciji

Laktozna intolerancija je stanje koje varira u prevalenciji širom svijeta, sa značajnim razlikama među različitim etničkim grupama i geografskim regijama. Genetski faktori igraju ključnu ulogu u određivanju ko će razviti laktoznu intoleranciju, a ove varijacije su rezultat evolucijskih pritisaka i prehrambenih navika populacija tokom historije. Specifične varijante kao što su -13910C>T i -22018G>A, koje se nalaze blizu LCT gena, povezane su sa trajnom proizvodnjom laktaze u odraslom dobu. Osobe koje nemaju ove varijante obično razvijaju laktoznu intoleranciju nakon ranog djetinjstva.

Genetsko testiranje na laktoznu intoleranciju

PCR (Polimerazna lančana reakcija) je napredna tehnika koja omogućava preciznu i brzu detekciju genetskih varijacija povezanih sa laktoznom intolerancijom. Ova metoda se koristi za identifikaciju specifičnih mutacija u genu LCT (laktaza) koje utiču na sposobnost probavljanja laktoze. Genetsko testiranje na laktoznu intoleranciju nam pruža informacije o postojanju primarne laktozne intolerancije.

Kome se preporučuje genetski test na laktoznu Intoleranciju?

Genetski test na laktoznu intoleranciju može pružiti važne informacije o sposobnosti pojedinca da probavi laktozu, posebno kada klinički simptomi i tradicionalni testovi ne daju jasne rezultate. Evo ko bi trebao razmotriti genetsko testiranje na laktoznu intoleranciju:

 1. Osobe sa simptomima digestivnih problema: ako osoba ima simptome kao što su nadutost, gasovi, proliv, bolovi u stomaku i mučnina nakon konzumacije mliječnih proizvoda, ali drugi testovi (kao što su test daha na vodonik ili test tolerancije na laktozu) nisu dali jasan odgovor, genetski test može pomoći u postavljanju dijagnoze.
 • Osobe sa porodičnom historijom laktozne intolerancije: ako postoji poznata porodična istorija laktozne intolerancije, genetski test može pomoći u identifikaciji članova porodice koji također mogu imati ovu intoleranciju. To je posebno korisno za planiranje ishrane i prevenciju simptoma kod djece i mladih odraslih.
 • Djeca sa probavnim simptomima: kod djece koja pokazuju simptome laktozne intolerancije, genetski test može pomoći u potvrđivanju dijagnoze bez potrebe za invazivnim ili stresnim testovima. Ovo je važno za prilagođavanje ishrane i osiguranje pravilne ishrane.
 • Osobe sa probavnim poremećajima: osobe koje pate od stanja kao što su Crohnova bolest, celijakija ili sindrom iritabilnog crijeva (IBS) mogu imati sekundarnu laktoznu intoleranciju. Genetski test može pomoći u razlikovanju primarne od sekundarne laktozne intolerancije i omogućiti bolje upravljanje ishranom.
 • Osobe koje planiraju dugoročne dijetalne promjene: osobe koje planiraju značajne promjene u ishrani, kao što su prelazak na veganstvo ili vegetarijanstvo, mogu koristiti genetski test kako bi razumjele kako njihovo tijelo reaguje na laktozu i prilagodile svoju ishranu u skladu s tim.

Koje su prednosti genetskog testiranja na laktoznu intoleranciju?

 • Preciznost: genetski test može jasno pokazati prisustvo ili odsustvo specifičnih mutacija povezanih sa laktoznom intolerancijom, kao što su -13910C>T i -22018G>A varijante u genu LCT.
 • Brza Analiza: cijeli proces od uzorkovanja do rezultata može biti završen u roku od jednog do dva dana.
 • Trajnost rezultata: za razliku od nekih drugih testova, rezultati genetskog testiranja ostaju validni cijeli život, jer genetski profil ostaje nepromijenjen.
 • Rano otkrivanje: Mogućnost ranog otkrivanja laktozne intolerancije omogućava rane intervencije i prilagođavanje ishrane, što može poboljšati kvalitet života i prevenciju simptoma.

Preporučena dijeta i namirnice koje treba izbjegavati

Osobe sa laktoznom intolerancijom treba da prilagode svoju ishranu kako bi izbjegle simptome. Ovo uključuje:

 • Izbjegavanje mliječnih proizvoda: Mliječna hrana kao što su mlijeko, sir, jogurt i sladoled treba biti eliminisana ili smanjena.
 • Alternativni proizvodi: Koristite bezlaktozne proizvode ili zamjene kao što su bademovo, sojino, kokosovo ili rižino mlijeko.
 • Probiotički dodaci: Neki probiotici mogu pomoći u razgradnji laktoze i smanjenju simptoma.
 • Enzimski dodaci: Tablete laktaze mogu se uzimati prije konzumacije mliječnih proizvoda kako bi pomogle u probavi laktoze.
 • Čitanje etiketa: Pažljivo čitajte etikete na hrani jer laktoza može biti prisutna u neočekivanim proizvodima kao što su hljeb, žitarice i preljevi za salatu.

U zaključku, laktozna intolerancija je stanje koje zahtijeva pažljivo upravljanje ishranom. Prepoznavanje simptoma, poznavanje genetskih predispozicija i prilagodba ishrane ključni su za učinkovito upravljanje ovim stanjem.

Mr. Tea Bećirević