Mlijeko + gluten

Intolerancija i alergija na gluten i laktozu 

Posljednjih godina velik je dio populacije usvojio pojamove „gluten“ i  „laktoza“ , a svijest o bolestima i tegobama koje mogu izazvati gluten i laktoza značajno se povećala

Razlika između intolerancije i alergija na hranu ? 

Danas je sve veći broj ljudi alergičan ili osjetljiv (intolerancija) na određene namirnice kao što su pšenica ili mliječni proizvodi. Međutim važno je razlikovati simptome alergijskih stanja od intolerancije na hranu (osjetljivost). Procjenjuje se kako jedan do dva posto odraslih osoba pati od neke vrste alergije na hranu. Kada govorimo o alergiji, tu se obično radi o reakciji imunološkog sistema na određenu bjelančevinu, dok kod osoba koje pate od intolerancije na hranu postoji patološka reakcija na uobičajeno prisutne bjelančevine u hrani ili imaju smanjen nivo enzima koji je neophodan za preradu određene namirnice. 

Intolerancija na hranu nije ni trovanje hranom niti alergija na hranu. Kod alergija na hranu nastaje brza uzročno-posljedična reakcija (IgE antitijela), neposredno nakon konzumacije određene hrane uz jasnu kliničku manifestaciju.

Kod intolerancije na hranu nema brze uzročno-posljedične reakcije, simptomi se mogu pojaviti nakon nekoliko sati ili dana nakon što ste konzumirali određenu vrstu hrane ili sastojak hrane. Kliničke manifestacije intolerancije na hranu su nejasne i nepredvidive te variraju od osobe do osobe.

O glutenu

Gluten je proteinska komponenta prisutna u pšenici, raži i ječmu – žitaricama koje su u većoj ili manjoj mjeri prisutne u svakodnevnoj prehrani. Proteini glutena osiguravaju elastičnost i “ljepljivost” proizvodima od brašna zbog čega zauzimaju cijenjeno mjesto u pekarskoj industriji. Gluten, također, ima svojstva emulgatora i stabilizatora te je izvrstan nositelj aroma i začina. Zahvaljujući tim svojstvima, vrlo je često sastojak brojnih namirnica za koje ne očekujemo da ga sadrže. Primjerice, često se koristi u industrijski proizvedenim umacima i aromama, a moguće ga je pronaći i u dodacima prehrani ili ružu za usne, zbog čega pokušaj njegovog isključivanja iz prehrane može biti vrlo zahtjevan zadatak.

Celijakija i alergija na gluten

90 % pacijenata nije otkrilo da boluje od celijakije

Alergija na gluten se javlja kao odbrambena reakcija našeg organizma nakon unošenja namirnica sa glutenom (pšenica, raž, ječam), koji je prepoznat kao „štetna“ supstanca od strane našeg imunološkog sistema. Alergijske reakcije variraju od blagih do intenzivnih i opasnih, ovisno o jačini alergije i unesenoj količini glutena. Do reakcije najčešće dolazi odmah po unošenju namirnica koje sadrže gluten, ali može imati i odgodu do 2 sata. 

Celijakija je autoimuna, nasljedna bolest koja se javlja kod osoba koje su osjetljive na gluten. Za razliku od alergije na pšenicu, celijakija zahtijeva doživotno pridržavanje stroge dijete bez glutena. Celijakiju kao bolest često predstavljaju kao santu leda, zašto? I ako celijakija zahvata 1% stanovništva, statistika nam pokazuje da samo 10% oboljelih dobije dijagnozu celijakije, dok 90% pacijenata duže vrijeme ostaje neprepoznato, izlažući se povećanom  riziku za razvijanje popratnih komplikacija.

 CelijakijaAlergija na gluten
DefinicijaDoživotna, genetska, autoimuna bolest; unos glutena dovodi do oštećenja sluznice tankog crijevaImunološki odgovor na gluten
Gastrointestinalni simptomiProljev
Nadutost
Bol u stomaku
Zatvor
Povraćanje
Mučnina
Povraćanje
Proljev
Nadutost
Iritacija usta i grla 
Ostali simptomiGubitak tjelesne mase
Zastoj u napredovanju
Artritis i osteoporeza
Dermatitis
Oštećenje zubne cakline
Rekurentne afte
Infertilitet
Migrene
Osip
Nosna kongestija
Iritacija očiju
Otežano disanje
DijagnostikaGenetski test (HLA-DQ2 i HLA-DQ8),Serološki testovi (ukupni IgA i anti tTG),BiopsijaTestovi određivanja koncentracije specifičnog imunoglobulina E 
LiječenjeDoživotna striktna bezglutenska dijetaStriktna dijeta bez pšenice

Intolerancija na laktozu i alergija na proteine kravljeg mlijeka

65% ljudske populacije ima smanjenu spospobnost probavljanja laktoze 

Alergija na proteine kravljeg mlijeka je najčešći oblik nutritivne alergije kod dojenčadi i male djece, smatra se da pogađa 2 do 7% novorođenčadi!

Intolerancija na laktozu je nemogućnost  probavljanja mliječnog šećera (laktoze) zbog smanjenog nivoa enzima laktaze. Intolerancija na laktozu rjeđa je i razlikuje se od alergije na mlijeko. Iako to u većini slučajeva nije opasno, može biti jako neugodno. 

 Intolerancija na laktozuAlergija na proteine kravljeg mlijeka
SimptomiBolovi i grčevi u stomaku
Stomačna nadutost
Proljev
Mučnina i povraćanje 
Nagla pojava osipa i svrbeža na koži 
Suhoća i grebanje u grlu i ustima 
Otežano disanje
Začepljen nos
Dijareja
Mučnina i/ili povraćanje
DijagnostikaGenetski test LCT gena na pozicijama LCT C13910T i G22018ATestovi određivanja koncentracije specifičnog imunoglobulina E

U nastavku spisak analiza koje možete uraditi u laboratoriji Atrijum a koje su povezane sa intolerancijom i alergijom na gluten i mlijeko (laktozu): 

Intolerancija na laktozu (LCT C13910T i G22018A)

Celijakija genotipizacija (HLA-DQ2, HLA-DQ8 i HLA-DR4)

Transglutaminska IgG At

Transglutaminska IgA At

Mlijeko + gluten alergo test

Nutritivni alergo test (30 alergena)

Mr. Tea Bećirević