Hormoni i antitijela štitnjače : Razlika i važnost u dijagnostici

Hormoni i antitijela štitnjače : Razlika i važnost u dijagnostici

Štitnjača je žlijezda smještena u vratu koja igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma, rasta i razvoja. Za pravilno funkcioniranje štitnjače važni su hormoni poput trijodtironina (T3) i tiroksina (T4), koje proizvodi sama štitnjača. Hipofiza, žlijezda smještena u mozgu, luči hormon koji potiče štitnjaču (TSH), koji regulira proizvodnju T3 i T4.

T3,T4 i TSH hormoni

T3 i T4 su jodirani hormoni koji igraju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma, kontrolirajući brzinu kojom tijelo troši energiju. T3 je aktivni oblik hormona koji direktno djeluje na tkiva i stanice, dok je T4 rezervoar hormona, često se pretvara u aktivni T3 prema potrebama tijela. Ovi hormoni utječu na gotovo svaki aspekt tjelesne funkcije, uključujući srce, mozak, mišiće te regulaciju tjelesne temperature.

TSH, proizveden u hipofizi, kontrolira proizvodnju T3 i T4. Povišene razine TSH obično upućuju na smanjenu razinu T3 i T4, signalizirajući štitnjači da proizvede više hormona. Suprotno tome, niske razine TSH obično su povezane s visokim razinama T3 i T4, što može ukazivati na hiperaktivnost štitnjače.

Šta su slobodni hormoni FT3 i FT4 

Slobodni T3 (FT3) i slobodni T4 (FT4) su frakcije T3 i T4 koji nisu vezani za proteine u krvi. To su aktivni oblici ovih hormona koji su slobodno dostupni tkivima i igraju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma.

Razlika između T3, T4, FT3 i FT4 leži u njihovoj biološkoj aktivnosti i načinu na koji su transportirani u tijelu:

T3 i T4 su ukupni hormoni štitnjače, koji uključuju i vezane i slobodne oblike. Vezani oblici su povezani s proteinima u krvi (poput tiroksin-vezujućeg globulina – TBG), dok su slobodni oblici ti koji su biološki aktivni i izravno utječu na tkiva.

FT3 i FT4 (slobodni T3 i slobodni T4) predstavljaju slobodne, nevezane frakcije tih hormona. Budući da su slobodni, oni su dostupni za stanične funkcije i smatraju se najrelevantnijim za procjenu štitnjače jer odražavaju količinu hormona štitnjače koja je dostupna stanicama tijela.

Liječnici često uzimaju u obzir razinu FT3 i FT4 prilikom procjene funkcije štitnjače, jer su ovi slobodni oblici hormona bolji pokazatelji stvarne biološke aktivnosti štitnjače u tijelu.

Antitijela Anti-TPO i Anti-TG

Uz ove hormone, važna su i antitijela poput Anti-TPO i Anti-TG. Anti-TPO antitijela ciljaju tireoperoksidazu, enzim važan za proizvodnju T3 i T4 u štitnjači. Povećane razine Anti-TPO antitijela često su povezane s autoimunim bolestima štitnjače, kao što je Hashimotov tireoiditis, što rezultira upalom štitnjače i smanjenom proizvodnjom hormona.

S druge strane, Anti-TG antitijela ciljaju tireoglobulin, protein ključan za stvaranje hormona štitnjače. Povišene razine Anti-TG antitijela također su česte kod autoimunih bolesti štitnjače poput Hashimotovog tireoiditisa i Gravesove bolesti, koja uzrokuje povećanu proizvodnju hormona štitnjače.

Analiza hormona i antitijela u dijagnostici

Analiza razina ovih hormona i antitijela ključna je za dijagnosticiranje i praćenje stanja štitnjače. Redovito testiranje i suradnja s liječnikom ključni su za pravovremeno prepoznavanje i upravljanje bolestima štitnjače, što pomaže u sprječavanju ozbiljnih komplikacija i očuvanju zdravlja.

Potreban uzorak za antitijela i hormone štitne žlijezde

Za testiranje antitijela i hormona štitnjače, uzorak krvi je primarni izbor. Laboratorijski tehničari uzimaju uzorak krvi iz vene na ruci ili podlaktici. Ovo je jednostavan postupak koji obično ne zahtijeva posebnu pripremu pacijenta.

Priprema za testove antitijela i hormona štitnjače

Za većinu testova na antitijela i hormone štitnjače, nema posebne pripreme potrebne od strane pacijenta. Međutim, u nekim slučajevima liječnik može preporučiti određene smjernice:

Za hormone štitnjače: Ako se radi test na hormone štitnjače poput T3, T4 i TSH, liječnici mogu preporučiti obavljanje testa ujutro i preporučiti post ili ograničen unos hrane prije testiranja. Ovo je zbog činjenice da hrana može utjecati na razinu TSH u krvi.

Za antitijela štitnjače: Uobičajeno, nema posebnih zahtjeva za pripremu prije testiranja na antitijela štitnjače kao što su Anti-TPO i Anti-TG. Liječnik može preporučiti održavanje redovite prehrane i lijekova prije testiranja, osim ako nije drugačije navedeno.

Dijagnostika vezana za štitnjaču

Dijagnostika vezana za funkciju štitnjače uključuje niz testova i postupaka koji pomažu u samoj procjeni, identificiranju poremećaja ili bolesti te praćenju odgovora na terapiju. Ovdje su neki ključni dijagnostički testovi i pretrage za hormone štitnjače od kojih smo neke već i spomenuli:

  • Testiranje razine hormona štitnjače (T3, T4, TSH)
  • Testovi na slobodne hormone (FT3, FT4)
  • Ultrazvuk štitnjače: Ovaj postupak koristi se za procjenu veličine, oblika i eventualnih čvorova ili promjena u strukturi štitnjače.
  • Scintigrafija štitnjače: Ovaj test koristi se za evaluaciju funkcije i raspodjele radioaktivne tvari koja se nakuplja u štitnjači. To omogućuje detaljniji uvid u aktivnost štitne žlijezde.
  • Biopsija štitnjače: Ako se pronađu sumnjivi čvorovi tokom ultrazvuka, liječnik može preporučiti biopsiju, koja uključuje uzimanje uzorka tkiva za daljnju analizu pod mikroskopom.
  • Testovi na antitijela (Anti-TPO, Anti-TG)
  • Tireoglobulin: Povišene vrijednosti mogu ukazivati na maligna stanja na štitnoj žlijezdi
  • Vidamin D: Snižen vitamin D može ukazivati na problem sa štitnom žlijezdom
  • PTH (Parathormon): Povišene vrijednosti u nekim slučajevima mogu povećati vrijednosti kalcija u organizmu, te može dovesti do problema sa bubrezima i kostima

Značenje rezultata antitijela štitnjače i rezultata hormona štitnjače

Rezultati antitijela štitnjače: Visoke razine Anti-TPO i Anti-TG antitijela često ukazuju na prisutnost autoimunih bolesti štitnjače poput Hashimotovog tireoiditisa ili Gravesove bolesti. Normalne ili niske razine ovih antitijela obično ukazuju na odsutnost autoimunih stanja štitnjače.

Rezultati hormona štitnjače: Normalni rezultati hormona štitnjače (T3, T4, TSH) obično ukazuju na normalno funkcioniranje štitnjače. Povećane razine T3 i T4 obično upućuju na hipertireozu, dok smanjene razine mogu ukazivati na hipotireozu. Razine TSH također igraju ključnu ulogu – visoke razine obično upućuju na hipotireozu, dok niske razine ukazuju na hipertireozu.

Interpretacija rezultata obično se vrši uzimajući u obzir simptome pacijenta, medicinsku historiju te druge relevantne faktore. Važno je napomenuti da samo liječnik može interpretirati rezultate testova i pružiti relevantne informacije o zdravlju štitnjače na temelju tih rezultata.