Herpes simplex virus - tipovi, simptomi i dijagnostika

Herpes simplex virus – tipovi, simptomi i dijagnostika

Herpes simplex virus (HSV) je virusna infekcija koja može zahvatiti različite dijelove tijela (usne i genitalne regije) i karakterizirana je izbijanjem malih, obično bolnih mjehura na površini kože i sluznica.  Postoje dva tipa herpes simplex virusa: HSV-1 i HSV-2.

Razlike tipova herpes simplex virusa

HSV-1 (Herpes Simplex Virus Tip 1): ovaj tip virusa se uglavnom prenosi oralnim kontaktom i izaziva infekciju koja se manifestuje kao vezikule ili čirevi oko usana i u ustima (oralni herpes ili prehlade na usnama). Takođe može izazvati i genitalni herpes. Infekcija se često prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, kao što su poljupci ili dijeljenja pribora za jelo. U većini slučajeva, HSV-1 se smatra virusom koji uzrokuje blaže simptome u poređenju sa HSV-2.

HSV-2 (Herpes Simplex Virus Tip 2): ovaj tip virusa obično uzrokuje genitalni herpes, manifestuje se bolnim čirevima i ranama u genitalnom području. HSV-2 se prenosi uglavnom putem spolnog kontakta, a može se prenjeti i sa majke na dijete za vrijeme porođaja. Iako se HSV-2 obično povezuje s genitalnim herpesom, može izazvati i oralne infekcije.

Većina ljudi zaraženih sa herpes virusom nema ili ima samo blage simptome. Međutim bitno je znati da osobe koje su zaražene sa herpesom i ne pokazuju simptome, i dalje mogu prenjeti virus drugima. Nedavna studija je pokazala kako je asimptomatsko (bez simptoma) širenje HSV-a kod žena odgovorno za trećinu svih HSV-2-infekcija. Najčešći simptomi herpes virusa mogu uključivati bolne, povremene plikove ili čireve. Novi slučajevi infekcije mogu izazvati groznicu, bolove u tijelu i otečene limfne čvorove. Ako se simptomi pojave, često počinju sa peckanjem, svrabom ili peckanjem blizu mjesta gde će se čirevi pojaviti.

Oba tipa HSV-a ostaju u organizmu tokom cijelog života zaražene osobe. Nakon primane infekcije, virus se povlači u živčane ćelije i može se reaktivirati povremeno, izazivajući ponovljene epizode simptoma. Reaktivacije su često povezane s faktorima poput stresa, umora ili oslabljenog imuniteta. Ponavljajuće (rekurentne) HSV infekcije imaju većinu istih simptoma, na istim mjestima kao i primarne infekcije, ali su simptomi nešto blaži i kraće traju.

Osobe sa infekcijom oralnog herpesa trebaju izbegavati oralni kontakt sa drugima (uključujući oralni spolni odnos) i dijeljenje predmeta koji su došli u dodir sa pljuvačkom. Osobe sa simptomima genitalnog herpesa trebaju izbegavati spolne odnose dok simptomi traju. Obje vrste HSV-1 i HSV-2 su najzaraznije kada postoje čirevi.

Dijagnostika herpes virusa

Dijagnostika herpes virusa se potvrđuje putem pretraga krvi (serološke metode) ili putem PCR (reakcija lančane polimerizacije) metode koja omogućuje otkrivanje virusa u vrlo  ranom stadiju. Pretrage krvi se temelje na detekciji povećane razine antitijela, te se koriste dvije vrste antitijela: IgG i IgM.

IgG antitijela: Počinju se stvarati nekoliko sedmica nakon infekcije i ostaju u tijelu dugoročno. Testiranje na IgG antitijela često se koristi za određivanje prethodne infekcije herpesom.

IgM antitijela: Pojavljuju se ranije tokom infekcije, ali mogu biti nespecifična. Testiranje na IgM antitijela često se koristi za rano otkrivanje akutne infekcije. Međutim, ponekad može doći do lažno pozitivnih rezultata, pa se rezultati obično potvrđuju dodatnim testiranjem.

dsf7965
Laboratorija Atrijum

Važno je napomenuti da dijagnoza herpesa nije isključivo temeljena na testovima antitijela, već se često kombinira s kliničkim pregledom i drugim dijagnostičkim metodama. Ako sumnjate na herpes ili ste izloženi virusu, preporučljivo je konsultovati se sa medicinskim stručnjakom radi tačne dijagnoze i pravilnog liječenja.

U sklopu Atrijum laboratorije možete uraditi iduće pretrahe na herpes simplex virus:

Mr. Tea Bećirević