CRP nalaz: Šta je CRP, njegov značaj i kako definišemo visok CRP ?

CRP nalaz: Šta je CRP, njegov značaj i kako definišemo visok CRP ?

C-reaktivni protein (CRP) je biomarker koji se koristi u medicinskim testovima radi procjene prisutnosti i ozbiljnosti upalnih procesa u tijelu. CRP nalaz je važan dio dijagnostičkog procesa koji može pružiti vrijedne informacije o zdravstvenom stanju pacijenta. Razumijevanje CRP nalaza, uključujući i visoki CRP, ključno je za pravilno upravljanje različitim zdravstvenim stanjima.

Normalne vrijednosti CRP nalaza

Normalne referentne vrijednosti CRP-a kreću između 0 do 10 miligrama po litri (mg/L) krvi. Važno je napomenuti da se referentne vrijednosti mogu razlikovati ovisno o laboratoriju i tehnologiji testiranja, pa je uvijek najbolje usporediti rezultate sa standardima laboratorija u kojem se test izvodi.

Simptomi koji mogu ukazivati na potrebu za testiranjem CRP-a

 • Groznica: Povišena tjelesna temperatura može biti znak upale u tijelu. Ako se groznica ne objašnjava očitim uzrocima kao što su virusne ili bakterijske infekcije, testiranje CRP-a može pomoći u identifikaciji moguće skrivene upale.
 • Bolovi u tijelu: Bolovi u zglobovima, mišićima ili drugim dijelovima tijela mogu biti simptom upalnih stanja kao što su reumatoidni artritis ili lupus. Testiranje CRP-a može pomoći u potvrđivanju prisutnosti upale i praćenju njezine ozbiljnosti.
 • Umor: Intenzivan umor koji nije povezan s nedostatkom sna ili drugim očitim uzrocima može biti povezan s upalnim procesima u tijelu. Testiranje CRP-a može biti korisno u identifikaciji moguće upale kao potencijalnog uzroka umora.
 • Oticanje ili crvenilo: Oticanje ili crvenilo u određenim dijelovima tijela, poput zglobova ili kože, mogu biti znakovi upalnih stanja poput artritisa ili dermatitisa. Testiranje CRP-a može pomoći u dijagnosticiranju i praćenju ovih stanja.
 • Sumnja na infekciju: Ako postoji sumnja na bakterijsku ili virusnu infekciju, testiranje CRP-a može pomoći u potvrđivanju prisutnosti upale i procjeni njezine ozbiljnosti. Povećane razine CRP-a obično su povezane s akutnim infekcijama.

Razlike između visokih CRP nalaza ?

Razlika između blago povišenog i visoko povišenog C-reaktivnog proteina (CRP) leži u razini povećanja CRP-a u krvi i mogućim kliničkim implikacijama. Evo kako se te dvije razine razlikuju:

Blago povišen CRP:

 1. Blago povišen CRP obično se definira kao razina između 10 i 20 miligrama po litri (mg/L) krvi.
 2. Ova razina može ukazivati na prisutnost blage do umjerene upale u tijelu, ali obično nije toliko visoka da sugerira ozbiljno stanje.
 3. Pacijenti s blago povišenim CRP-om mogu imati simptome kao što su umor, bolovi u tijelu ili opća slabost, ali ti simptomi obično nisu teški.

Visoko povišen CRP:

 • Visoko povišen CRP obično se definira kao razina iznad 20 mg/L krvi.
 • Ova razina sugerira prisutnost značajne upale u tijelu i može biti povezana s ozbiljnijim zdravstvenim stanjima.
 • Pacijenti s visoko povišenim CRP-om mogu imati izraženije simptome kao što su visoka temperatura, teška bol, oticanje ili drugi znakovi akutne ili ozbiljne bolesti.

Važno je naglasiti da samo ljekar može interpretirati CRP nalaz u kontekstu pacijentovih simptoma i drugih kliničkih informacija radi postavljanja tačne dijagnoze i odabira odgovarajućeg tretmana.

Interpretacija rezultata CRP-a sa drugim nalazima

Često  tumačenje CRP nalaza zahtijeva uzimanje u obzir drugih laboratorijskih nalaza a neki od njih su :

Bijele krvne stanice (Leukociti)

Bijele krvne stanice su ključne u imunološkom odgovoru organizma na infekcije. Kada postoji upalni proces, broj bijelih krvnih stanica često se povećava. Visoke razine bijelih krvnih stanica zajedno s povišenim CRP-om mogu ukazivati na prisutnost infekcije ili upalnog stanja.

Sedimentacija eritrocita (SE)

Sedimentacija eritrocita mjeri brzinu kojom se crvene krvne stanice talože na dnu epruvete. Povećana sedimentacija eritrocita često je povezana s upalnim procesima, ali se može razlikovati ovisno o vrsti upale ili drugim faktorima. Kombinacija povišene sedimentacije eritrocita i CRP-a može pružiti dodatne informacije o ozbiljnosti upalnog stanja.

Specifični markeri infekcije

Ponekad se koriste specifični laboratorijski testovi za otkrivanje određenih uzročnika infekcije, poput bakterija ili virusa. Kombinacija visokih razina CRP-a i pozitivnih rezultata specifičnih testova može potvrditi dijagnozu infekcije i pomoći u odabiru odgovarajućeg antibiotika ili drugog tretmana.

Nakon koliko vremena je upala vidljiva na CRP nalazu ?

Upalni procesi mogu biti različiti, a vremenski tok reakcije CRP-a može varirati ovisno o uzroku upale, ozbiljnosti stanja i individualnim karakteristikama pacijenta. Kod nekih akutnih infekcija, na primjer, povišene razine CRP-a mogu se vidjeti gotovo odmah nakon što se infekcija razvije. Međutim, u drugim slučajevima, kao što su hronične upalne bolesti ili autoimune bolesti, povećanje razine CRP-a može biti sporije i može trebati nekoliko dana da postane primjetno.

Što se tiče tjelesne temperature, ona također može biti indikator upale, ali nije nužno da se promjene u tjelesnoj temperaturi odraze istovremeno s povećanjem razine CRP-a. Tjelesna temperatura može varirati ovisno o mnogim faktorima, uključujući individualne razlike, vrstu infekcije ili upale te ozbiljnost stanja.

Kako da se pripremite za CRP nalaz krvi?

U pravilu, nema posebne pripreme potrebne za CRP test. Međutim, uvijek je dobro obavijestiti svog ljekara o svim lijekovima koje uzimate, jer neki lijekovi mogu utjecati na rezultate testa. Također, ako postoji sumnja na infekciju, može biti korisno obavijestiti medicinsko osoblje o simptomima koje imate kako bi se dodatno procijenio Vaš zdravstveni status.

Više informacija o samom testiranju možete pogledati OVDJE