CELIJAKIJA - Dan svjesnosti o celijakiji

CELIJAKIJA – Dan svjesnosti o celijakiji

Dan svjesnosti o celijakiji, koji se obilježava 16. maja, prilika je za podizanje svijesti o ovoj bolesti, educiranje javnosti o simptomima i važnosti dijagnoze te pružanje podrške osobama koje žive s ovim stanjem. Rana dijagnoza i pravilno upravljanje celijakijom ključni su za održavanje zdravlja i kvalitete života osoba koje su pogođene ovim poremećajem.

Celijakija je ozbiljan autoimuni poremećaj koji se javlja kod osoba koje imaju netoleranciju na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Kada osoba s celijakijom konzumira gluten, njihov imunološki sistem napada tanko crijevo, što može dovesti do oštećenja sluznice crijeva i otežane apsorpcije hranjivih tvari.

Simptomi i klinička slika celijakije

Simptomi celijakije mogu biti raznoliki i uključuju probavne smetnje poput proljeva, nadutosti i bolova u stomaku, ali i simptome poput umora, gubitka težine, anemije i kožnih osipa. Problem u dijagnostici je što bolesnici s celijakijom dolaze kod ljekara sa širokim spektrom različitih simptoma. Klinička slika celijakije vrlo je raznolika i često je teško prepoznati. Prvo, simptomi kojima se bolest odražava mogu biti gastrointestinalni, poput hronične boli u stomaku ili proljeva, nadutog trbuha, gubitak tjelesne mase, a kod djece, sniženi rast. Drugo, bolest se može očitovati simptomima izvan probavnog sistema, na primjer bolovima u zglobovima, neurološkim poremećajima, osteoporozom ili anemijom. Treće, postoje bolesnici koji imaju nespecifične simptome kao što je hronični umor. Ukratko, klinička dijagnoza celijakije nije jednostavna i ljekari moraju biti svjesni mnogih simptoma i znakova koji mogu biti povezani s ovom bolešću.

Bolesti povezane sa celijakijom

Osobe s celijakijom često imaju i druge zdravstvene probleme. Pored poremećaja povezanih s imunološkim sistemom, mogu se suočiti sa različitim komplikacijama, a neke od komplikacija su:

 • Osteoporoza i osteopenija: zbog malapsorpcije kalcija i vitamina D, osobe s celijakijom mogu imati smanjenu gustinu kostiju, što povećava rizik od fraktura.
 • Anemija: Česta zbog nedostatka željeza, folata ili vitamina B12, uzrokovanih lošom apsorpcijom hranjivih tvari u crijevima.
 • Neurološki problemi: Uključuju glavobolje, migrene, neuropatiju (oštećenje živaca) i ataksiju (problemi s koordinacijom).
 • Dermatitis herpetiformis: Svrbež i osip na koži koji se često pojavljuje kod osoba s celijakijom.
 • Reproduktivni problemi: Povezani s neplodnošću, pobačajima i komplikacijama tokom trudnoće.
 • Laktazna netolerancija: Osobe s celijakijom mogu razviti privremenu ili trajnu netoleranciju na laktozu zbog oštećenja sluznice crijeva.
 • Rizik od maligniteta: Povećan rizik od određenih vrsta raka, poput limfoma tankog crijeva i adenokarcinoma crijeva, ako se ne pridržava stroge bezglutenske dijete.

  Važno je da osobe s celijakijom redovno prate svoje zdravstveno stanje i pridržavaju se bezglutenske ishrane kako bi smanjile rizik od ovih dodatnih zdravstvenih problema.

  Dijagnoza      

  Dijagnoza se obično postavlja testiranjem na antitijela i potvrđuje biopsijom tankog crijeva. Liječenje celijakije trenutno uključuje strogu bezglutensku prehranu. To znači izbjegavanje svih izvora glutena, uključujući pšenicu, raž, ječam i neke vrste zobi. Za dijagnozu celijakije koriste se različiti testovi, uključujući testove na antitijela i genetsko testiranje (PCR). Testovi na antitijela mjere prisutnost određenih antitijela u krvi koje tijelo proizvodi kao odgovor na gluten. Dva glavna antitijela koja se obično testiraju su anti-tTG (transglutaminaza tkiva) antitijela i anti-gliadinska antitijela. Genetsko testiranje uključuje test na određene genetske markere, posebno HLA-DQ2 i HLA-DQ8. Testiranje na te gene može pomoći u isključivanju celijakije kod osoba koji nisu nositelji ovih gena. 

  Više o samoj celijakiji možete saznati OVDJE

  U Atrijum laboratoriji možete uraditi iduće testove vezane za dijagnozu celijakije:

  Transglutaminska IgG At

  Transglutaminska IgA At

  Glijadinska IgG At

  Glijadinska IgA At

  Celijakija genotipizacija (HLA-DQ2, HLA-DQ8 i HLA-DR4)