Vitamin E

Opis analize:

Analiza vitamina E mjeri količinu vitamina E u vašoj krvi. Vitamin E (također poznat kao tokoferol ili alfa-tokoferol) je nutrijent koji se nalazi u svakoj ćeliji vašeg tijela. Pomaže vašim nervima i mišićima da rade dobro, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i jača vaš imuni sistem kako bi se mogao boriti protiv infekcija koje izazivaju klice. Vitamin E je vrsta antioksidansa, što znači da štiti stanice od oštećenja. Ali ako imate premalo ili previše vitamina E u tijelu, to može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 50,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Većina ljudi dobija pravu količinu vitamina E iz hrane, uključujući biljna ulja, orašaste plodove, sjemenke, avokado i zeleno povrće, lisnato povrće. Vitamin E se takođe dodaje u hranu, kao što su određene žitarice, voćni sokovi i margarin. Količina vitamina E koju dobijate iz hrane ne uzrokuje visoke nivoe vitamina E u krvi.

  Visok nivo se obično dešava usljed uzimanja previše suplemenata vitamina E. Niske razine često su uzrokovane probavnim bolestima, uključujući poremećaje malapsorpcije koji vašem tijelu otežavaju probavu masti. Vašem tijelu su potrebne masti da apsorbuje vitamin E.

  Test vitamina E može se koristiti da:

  • Saznate da li apsorbirate dovoljno vitamina E, posebno ako imate poremećaj koji utiče na to kako vaše tijelo koristi vitamin E.
  • Provjerite nivoe vitamina E kod prijevremeno rođenih beba. Bebe rođene prije 37. sedmice trudnoće često nemaju vitamin E i mogu razviti ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne liječe.
  • Saznate da li unosite previše vitamina E, posebno ako imate simptome i uzimate suplemente vitamina E.

  Povezane bolesti: Vitamini