Vitamin C

Opis analize:

Sama askorbinska kiselina ne djeluje samo kao vitamin, već je i antioksidans. Termin oksidacija prvobitno se odnosio na reakciju koja spaja nešto s kisikom. Međutim, sada ima mnogo šire značenje. Ako je jedan reaktant oksidiran, drugi se mora reducirati kako bi se uravnotežio prijenos elektrona. Ove vrste reakcija su poznate kao redoks (REDukciono-oksidacione) reakcije.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 60,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Naručite ovaj krvni test za vitamin C mjeri nivo vitamina C u krvi kako bi se utvrdio nedostatak vitamina C i procijenio rizik od skorbuta. Vitamin C igra vitalnu ulogu u rastu i popravljanju tjelesnih tkiva, uključujući:

  • Popravka i održavanje hrskavice, kostiju i zuba.
  • Zacjeljivanje rana i formiranje ožiljnog tkiva.
  • Pomaže u stvaranju kože, tetiva, ligamenata i krvnih sudova.

  Vitamin C dolazi iz voća i povrća. Dobri izvori su citrusi, crvena i zelena paprika, paradajz, brokula i zelje. Osim toga, askorbinska kiselina (vitamin C) se koristi kao dodatak ishrani ili se dodaje nekim sokovima i žitaricama kada je količina askorbinske kiseline u ishrani nedovoljna. Na primjer, osobe s ograničenim izborom hrane u ishrani ili osobe koje imaju probleme s crijevnom malapsorpcijom zbog raka ili bolesti bubrega su pod visokim rizikom od razvoja nedostatka vitamina C.

  Povezane bolesti: Vitamini