Vitamin B6

Opis analize:

B vitamini su grupa nutrijenata potrebnih ljudskom tijelu za zdravo funkcioniranje. Budući da tijelo ne može samo proizvesti ove vitamine, oni se moraju dobiti kroz ishranu pojedinca. Poznat i kao piridoksal fosfat, vitamin B6 je neophodan za mnoge hemijske reakcije koje se javljaju tokom metabolizma, procesa skladištenja i korišćenja energije u tijelu. Također pomaže u razvoju mozga tokom trudnoće i dojenčadi. Dodatno, vitamin B6 pomaže u procesu stvaranja antitijela, koja su potrebna za borbu protiv virusa i drugih infekcija.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 60,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Testiranje vitamina B provodi se kako bi se provjerio nedostatak vitamina B. Nedostatak vitamina znači da tijelu nedostaju adekvatne količine važne hranjive tvari. Testiranje je najčešće dijagnostičko, ali se može koristiti za skrining određenih pacijenata:

    • Dijagnoza: Testiranje vitamina B je obično dijagnostički test jer se nalaže kada su prisutni simptomi nedostatka vitamina B. Rezultati testa mogu pomoći vašem ljekaru da dijagnosticira ili isključi nedostatak vitamina B.
    • Skrining: U nekim slučajevima, skrining na nedostatak vitamina B provodi se kod pacijenata bez simptoma. Ova vrsta testiranja može se preporučiti osobama koje imaju stanje koje ih dovodi u povećan rizik od nutritivnog nedostatka, kao što je celijakija ili ranija operacija gubitka težine.

    Povezane bolesti: Vitamini