
Vitamin B12 (kobalamin)
- Karakteristike oboljenja - Više informacija
Vitamin B12 nalazimo gotovo isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla kao što je jetra, bubrezi, meso, riba, školjkaši i rakovi, mlječni proizvodi i jaja. Pravi izvor B12 u prirodi su bakterije koje jedine mogu proizvesti ovaj vitamin. Kod ljudi i životinja ove bakterije proizvode B12 u debelom crijevu, od kojeg se malo ili ništa apsorbira kroz stijenku debelog crijeva tako da svoj B12 moramo uzimati putem namirnica životinjskog podrijetla.
Nedostatak vitamina B12 se često javlja kod vegetarijanaca koji ne kozumiraju ribu ni mliječne proizvode. Spreme vitamina B12 u organizmu su velike, pa se pri nedovoljnom unosu hranom simptomi manjka očituju nakon 10-tak godina.
Teži nedostatak vitamina B12 očituje se kao perniciozna anemija. No prije pojave anemije javljaju se tegobe: neurološke naravi (obamrlost, trnci, osjećaj žarenja u nogama, drhtavica, slabost mišića, poremećaji spavanja, gubitak pamćenja, iracionalna srdžba, narušena mentalna funkcija i Alzheimerova bolest) ili psihološki problemi (demencija, depresija, psihoze i opsesivno-kompulzivno ponašanje).
Perniciozna anemija nastaje kada osoba ima manjak intrinzičnog faktora te ne može apsorbirati B12. Najčešći je uzrok perniciozne anemije autoimuna reakcija koja pogađa i uništava želučane stanice koje proizvode intrinzični faktor. Bolest karakteriziraju nezrele, abnormalno velike crvene krvne stanice (makrociti), koje su vrlo neučinkovite u prenošenju kisika i bijele krvne stanice s nenormalnom jezgrom.
Uzrok nedostatku može biti:
-vegetarijanska prehrana (10-20 godina takove prehrane, naročito u trudnoći)
-loša prehrana (starije osobe)
-intestinalna malapsorpcija (Crohn-ova bolest, resekcija crijeva itd).Povezane bolesti: Vitamini