Vitamin B1 – nivo lijeka

Opis analize:

Vitamin B1 se još naziva i tiamin. Vitamin B1 pomaže tijelu da transformiše hranu koju jedemo u energiju koju naše tijelo može iskoristiti. Vitamin B1 takođe igra važnu ulogu u rastu, razvoju i funkciji ćelija u našem tijelu. Potreban je za normalno funkcionisanje mišića i nervnog sistema.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 70,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Vaš zdravstveni radnik može naručiti test vitamina B ako imate simptome nedostatka vitamina B. Iako simptomi mogu varirati ovisno o tome koji vitamin B kompleksa nedostaje, uobičajeno je da se nedostaci vitamina B javljaju zajedno i simptomi se često preklapaju.

  Određeni ljudi su pod većim rizikom od razvoja nedostatka vitamina B zbog faktora rizika. Faktori rizika su sve što povećava rizik od razvoja poremećaja. Ponekad će doktori naručiti skrining testove za pacijente sa faktorima rizika za razvoj poremećaja vitamina B.

  Uobičajeni simptomi i faktori rizika za nedostatak vitamina B1 uključuju:

  • Simptomi: Gubitak težine i gubitak apetita, gubitak pamćenja i konfuzija, slabost mišića, problemi sa srcem, Beriberi, neurološka bolest koja takođe može zahvatiti srce, Wernicke-Korsakoff sindrom, teška neurološka bolest
  • Faktori rizika: zavisnost od alkohola, starije osobe, HIV ili AIDS,  dijabetes,  operacija gubitka težine

  Povezane bolesti: Vitamini