Urinokultura x 3

Opis analize:

Urinokultura je laboratorijski test koji se koristi za identifikaciju prisutnosti bakterija ili drugih mikroorganizama u urinu. Ovaj test se često koristi za dijagnosticiranje urinarnih infekcija. Postupak obično uključuje uzimanje uzorka urina i njegovo inkubiranje na hranjivim medijima kako bi se omogućio rast bilo kojih bakterija ili gljivica koje bi mogle biti prisutne.

Kada se urinokultura provodi, laboratorijski tehničar ili medicinski stručnjak uzima uzorak urina i stavlja ga na posebne ploče s hranjivim medijima koje podržavaju rast mikroorganizama. Nakon toga, ploče se inkubiraju na određenoj temperaturi i provjeravaju nakon određenog vremena, obično nakon 24-48 sati.

Ako se mikroorganizmi razvijaju na pločama, laboratorijski stručnjak ih može identificirati i testirati na osjetljivost na antibiotike kako bi se odabrala najučinkovitija terapija. Ovaj test je važan za dijagnosticiranje urinarnih infekcija i praćenje njihovog tretmana.

Referentne vrijednosti: Pozitivan ili negativan nalaz koji ukazuje na prisustvo ili odsustvo bakterija.

Priprema za analizu: Uzorak za urinokulturu treba biti srednji mlaz prvog jutarnjeg urina, ili srednji mlaz urina nakon što je prošlo najmanje 3–4h od posljednjeg mokrenja. Preporučljivo je uz urinokulturu napraviti i sediment urina, koji se radi iz prvog mlaza urina. Stoga, ako se rade i sediment urina i urinokultura, treba pripremiti dvije posudice za urin obilježene s 1 i 2: u #1 dati prvi mlaz urina za sediment, a u #2 srednji mlaz urina za urinokulturu.

Postupak sa sterilnom posudicom iz apoteke
1. Pripremiti kupaonicu i planirati tako da se komotno mogu obaviti sve potrebne radnje navedene dolje.
2. Sterilnu posudicu otvoriti, odložiti poklopac na sigurno mjesto unutarnjom stranom prema gore (ne dirati unutarnju stranu prstima da se ne zagadi i poslije kontaminira uzorak!), a samu posudicu pripremiti za uzimanje urina.
3. Temeljito oprati urogenitalnu regiju sapunom i temeljito isprati pod mlazom vode, bez brisanja.
4. Jednom rukom raširiti i/ili ukloniti nabore kože, tako da mlaz urina može slobodno (bez ispiranja okolne kože/sluznice) otjecati u posudicu.
5. Najprije snažnim mlazom početi mokriti VAN POSUDICE (prvi mlaz urina će isprati bakterijsku floru uretre/mokraćovoda).
6. Ne prekidajući mokrenje, nastaviti mokriti u pripremljenu posudicu. To je „srednji mlaz urina“ koji će biti uzorak za obradu.
7. Posudicu s urinom pažljivo zatvoriti i što prije (unutar 2 h) dostaviti u laboratorij.

Ovaj postupak pacijent ponavlja 3 dana za redom.

Cijena analize: 30,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Urinokultura se obično naručuje kada postoji sumnja na urinarnu infekciju ili druge probleme s mokraćnim sistemom. Evo nekoliko situacija u kojima se može preporučiti urinokultura:

  1. Simptomi urinarne infekcije: Ako pacijent ima simptome poput bolova ili peckanja tokom mokrenja, učestalog mokrenja, nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura ili promjena u boji ili mirisu urina, ljekar može naručiti urinokulturu kako bi potvrdio prisutnost infekcije.
  2. Praćenje tretmana: Ako pacijent već prima terapiju antibioticima za urinarnu infekciju, urinokultura se može naručiti kako bi se pratila učinkovitost tretmana i osiguralo da infekcija bude potpuno izliječena.
  3. Klinički pregled: U nekim slučajevima, urinokultura se može naručiti kao dio rutinskog kliničkog pregleda kako bi se isključila prisutnost infekcije kod pacijenata koji nemaju simptome.

  Nalaz urinokulture obično pokazuje prisutnost specifičnih bakterija ili drugih mikroorganizama u urinu, ako ih ima. Osim toga, urinokultura može pružiti informacije o osjetljivosti tih bakterija na različite antibiotike, što je korisno za odabir najučinkovitijeg tretmana.

  Urinokultura se može kombinirati s dodatnim analizama kao što su analiza sedimenta urina (pregled pod mikroskopom urina radi otkrivanja prisutnosti bijelih krvnih stanica, crvenih krvnih stanica, bakterija itd.) ili testovi na prisutnost proteina, glukoze i drugih tvari u urinu. Ove dodatne analize mogu pružiti dodatne informacije o zdravlju mokraćnog sustava.

  Ako je nalaz urinokulture loš, što znači da su prisutne bakterije ili drugi patogeni, ljekar će obično propisati odgovarajući tretman antibioticima ili drugim terapijskim modalitetima. Važno je pratiti upute ljekar i završiti cijeli proces antibiotika kako bi se osiguralo potpuno izlječenje infekcije. U slučaju da se simptomi ne poboljšaju ili se pogoršaju, potrebno je konzultirati ljekara radi daljnjih smjernica.

  Povezane bolesti: Pretrage mokraće