Urea

Opis analize:

U metabolizmu aminokiselina konačni je proizvod urea. Organizam sintetizira ureu iz amonijaka koji nastaje iz proteina i koji je toksičan spoj, zato se i sintetizira u ureu da bi se mogao slobodno izlučiti iz tijela. Odrasla osoba dnevno izlučuje oko 30 grama ureje. Urea se izlučuje putem bubrega, crijeva i kože, a varijacije u vrijednosti ureje u krvi mogu upućivati na probleme s bubrezima, jetrom i neke druge poremećaje. Manji dio ureje eliminira se putem kože, točnije znojenjem. Urea vrlo lako dolazi u crijeva. Gotovo 40% ureje iz organizma, nalazi se upravo u crijevima.

Referentne vrijednosti: kod muškaraca i kod žena iznosi: 2,8 – 8,3 mmol/L.

Priprema za analizu: Za ovu analizu nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta.

Cijena analize: 3,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Kada urea završi u crijevima, bakterije koje se nalaze u crijevima će početi razgrađivati ureu na amonijak i ugljikov dioksid. Amonijak se tako apsorbira u krv, te potom završava u jetri. Metabolički se on ponovno pretvori u ureu, ali je eliminacijski put zatvoren.

  Budući da se ureja sintetizira u jetri, jetrene bolesti uzrokuju poremećaje sinteze ureje i posljedično nagomilavanje amonijaka u tijelu. Glavni proces eliminacije odvija se putem mokraće.

  Povišena vrijednost tipična je za bolesnike sa smanjenom funkcijom bubrega. Kada se bubreg ošteti, urea se vraća u krv, jer bubreg nema moć filtracije, odnosno stvaranja mokraće. Da bi došlo do smanjenja filtracije, bubreg mora biti najmanje 60% oštećen.

  Također, povišena razina ureje može upućivati i na smanjen dotok krvi u bubrege što se događa kod problema sa srcem točnije srčanom insuficijencijom, povišenim krvnim tlakom ili kod dehidracije.

  Do naglog porasta ureje u krvi, dolazi zbog prisustva kamenaca u bubregu ili tumora.

  Kod srednjeg ili jakog krvarenja u probavnom sistemu (npr. kod čireva) također može doći do pojave povišene koncentracije ureje.

  Povećana koncentracija ureje u krvi javit će se:

  Ako se pretjerano hranite namirnicama koje su bogate proteinima.
  Ako dođe do infekcije, povišene temperature, pretjeranog naprezanja ili upale.
  Zbog smanjenje konzumacije vode i dehidracije.
  Ako ste doživjeli stanje šoka ili ste pod ogromnim stresom.
  Zbog loše cirkulacije.
  Zbog abnormalnosti u radu štitnjače. (hipotireoza ili hipertireoza)
  Zbog manjka hormona rasta koji sprječava sintezu ureje.

  Povezane bolesti: Bolesti bubrega, Bolesti jetre, Pretrage mokraće