UIBC

Opis analize:

Transferin, TIBC ili nezasićeni kapacitet vezivanja željeza (UIBC) može se koristiti zajedno s drugim testovima željeza za procjenu količine željeza koja cirkulira u krvi, zatim ukupnog kapaciteta krvi za transport željeza i količine pohranjenog željeza u tijelu. Testiranje također može pomoći u razlikovanju različitih uzroka anemije.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 5,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Željezo je esencijalni nutrijent koji je, između ostalih funkcija, neophodan za proizvodnju zdravih crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). To je kritični dio hemoglobina, proteina u eritrocitima koji veže kisik u plućima i oslobađa kisik dok krv cirkulira u druge dijelove tijela. Tijelo ne može proizvoditi željezo i mora ga apsorbirati iz hrane koju jedemo ili iz suplemenata.

    Obično se željezo transportuje kroz organizam transferinom, koji proizvodi jetra. Ako ste zdravi, većina željeza se ugrađuje u hemoglobin u razvoju eritrocita u koštanoj srži. Ostatak se skladišti u tkivima kao feritin ili hemosiderin, s dodatnim malim količinama koje se koriste u druge svrhe (npr. za proizvodnju drugih proteina koji sadrže željezo kao što su mioglobin i neki enzimi).

    Transferin test, TIBC, UIBC i zasićenost transferinom, zajedno s drugim testovima željeza, pomažu u procjeni količine željeza u tijelu mjerenjem nekoliko supstanci u krvi.

    Povezane bolesti: Anemije