Tumor marker CA 72-4

Opis analize:

Tumor marker CA 72-4 prvenstveno se opisuje kao antigen kojeg prepoznaju dva monoklonska protutijela, CC49 i B72-3. CC49 protutijelo usmjereno je protiv visoko pročišćenog glikoproteina TAG72. Drugo protutijelo, B72-3 usmjereno je protiv membranama bogate frakcije dobivene iz stanica metastaza ljudskog raka dojke.

Referentne vrijednosti: Muškarci i žene: < 6,9 U/L

Priprema za analizu: Za ovu analizu nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta.

Cijena analize: 40,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Ovaj se protein pojavljuje normalno u nekim tkivima fetusa ali vrlo rijetko u tkivima odrasla čovjeka. CA 72-4 je tumorski biljeg izbora za praćenje liječenja te toka bolesti u bolesnika s rakom želuca, te kao sekundarni tumorski biljeg za mukozni rak jajnika. Nakon uklanjanja tumora, vrijednost CA 72-4 počinje opadati i za otprilike 23 dana dostiže normalne vrijednosti.

    Povišene vrijednosti nalaze se u osoba s adenokarcinomom kolona, jajnika, ezofagusa, dojke, karcinoma pluća ne-malih stanica te želuca. Povišene vrijednosti mogu se naći i u bolesnika sa benignim bolestima, kao što su: pankreatitis, ciroza jetre, bolesti pluća, reumatska i ginekološka oboljenja, benignim bolestima jajnika i dojke te benignim poremećajima probavnog sustava.

    Povezane bolesti: Tumor markeri