TSH (Tireotropin) – Hormon štitne žlijezde

Opis analize:

Štitnjača je mali parenhimatozni organ smješten u donjoj polovini vrata sprijeda. Njezina težina je svega oko 20 grama. Spada u skupinu žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, koje svoje hormone izlučuju direktno u krv.

Referentne vrijednosti: Muškarci i žene: 0,27 – 4,20 mU/L

Priprema za analizu: Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta za ovu analizu.

Cijena analize: 10,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Dva osnovna hormona štitnjače su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Njihovu proizvodnju regulira hormon hipofize tireotropin (TSH). U slučaju da se smanji produkcija hormona T3 i T4 hipofiza proizvodi veću količinu TSH-a nastojeći stimulirati štitnjaču na pojačan rad. Ako štitnjača to ne može učiniti, razina TSH-a sve više raste što može dovesti do gušavosti (povećanja štitnjače).

  Hipotireoza je poremećaj metabolizma uzrokovan smanjenjem količine hormona štitnjače u tijelu, koji se očituje s brojnim simptomima. Jako rijetko vrijednosti hormona T3 i T4 mogu biti u granicama normale, ili čak povišene, a greška je na stanicama tkiva koje nemaju receptore za hormone štitnjače te njihov učinak izostaje.

  Najčešći uzrok hipotireoze je Hashimotov tiroiditis, hronična upala štitnjače. To je autoimuna bolest kod koje, zbog greške u prepoznavanju, organizam stvara protutijela na različite sastavne dijelove štitnjače. Ta protutijela postepeno dovode do nepovratnog oštećenja štitnjače i polaganog slabljenja njene funkcije. Općenito su autoimune bolesti oko sedam puta češće u žena, nego u muškaraca pa je tako i s ovom bolešću.

  Mogu biti zahvaćene sve dobne skupine, a vrlo često postoji i obiteljska predispozicija. Zahvaća nekoliko postotaka populacije, nešto češće žene od 40-60 godina. Hashimotov tiroiditis se nerijetko javlja u kombinaciji s drugim autoimunim bolestima (npr. reumatoidni artritis, lupus eritematodes, šećerna bolest i sl.). U današnje vrijeme je vrlo čest uzrok hipotireoze radioaktivni jod I-131, koji se ponekad koristi za terapiju hipertireoze (pojačanog rada štitnjače).

  Povezane bolesti: Autoimune bolesti, Hormoni štitnjače