Troponin I (kvantitativno)

Opis analize:

Troponin je protein koji se nalazi u mišićima srca. Normalno, nivoi troponina su skoro nedetektabilni u krvi. Kada su srčani mišići ozlijeđeni ili oštećeni, troponin se oslobađa u krvotok i, kako oštećenje srca napreduje, mogu se otkriti veće količine troponina. Testiranje na troponin je široko prihvaćeno kao važan pokazatelj srčanog problema, a test se često koristi za dijagnosticiranje srčanog udara.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 45,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Troponin test mjeri količinu troponina T ili troponina I u krvotoku. Ova dva proteina su tipovi srčanih biomarkera. Srčani biomarkeri su supstance koje se oslobađaju u krv kada je srce oštećeno ili pod stresom.

    Troponin igra važnu ulogu u održavanju srčanog ritma i sastoji se od tri dijela: troponin T, troponin I i troponin C. Testovi za troponin mjere nivoe troponina T ili troponina I u krvi. Ako ste u bolnici ili hitnoj pomoći sa znacima mogućeg srčanog udara, vaš će ljekar obično naručiti test na troponin kao dio vaše medicinske procjene. Nivo troponina obično počinje da raste u roku od dva do tri sata nakon pojave srčanog udara.

    Povezane bolesti: Srčane bolesti