TPHA (Sifilis)

Opis analize:

TPHA test ili “Treponema pallidum hemaglutinacijska analiza” je vrsta neizravne bakteriološke dijagnostike za dokaz protutijela na bakterijske antigene u serumu bolesnika, u ovom slučaju provjerava se postoje li protutijela na bakteriju Treponemu pallidum. Treponema pallidum je bakterija, uzročnik sifilisa, a prenosi se nezaštićenim spolnim odnosima ili sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće ili poroda. Znakovi i simptomi sifilisa razlikuju se ovisno o stadiju bolesti, no tipično započinje s pojavom kvržice koja postaje ranica te konačno tvrdi čankir.

Referentne vrijednosti: Muškarci i žene: negativno

Priprema za analizu: Za ovu analizu nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta.

Cijena analize: 25,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Dijagnoza se postavi TPHA testom iako ponekad daje lažno pozitivne rezultate stoga je test potrebno ponoviti ili nadopuniti nekom drugom pretragom za treponeme, npr. VDRL (reakcija kardiolipina s nespecifičnim protutijelima) koji je visoko osjetljiv test i obično se koristi kao screening metoda za sifilis.

    Pacijentu se izvadi krv i da u laboratorij na dijagnostičku obradu. To je pasivna hemaglutinacijska analiza koja se temelji na nakupljanju eritrocita osjetljivih na antigen T. pallidum kojeg nose novonastala protutijela u bolesnikovu serumu ili krvnoj plazmi.

    U testu se koriste određeni reagensi potrebni za uzrokovanje reakcije ukoliko su u krvi antigeni bakterije treponeme i kontrolne zdrave krvne stanice za usporedbu. Nije potrebna nikakva prethodna priprema pacijenta.

    Povezane bolesti: Bakteriološka serologija