Beta HCG (humani korionski gonadotropin)

Opis analize:

Beta HCG (humani korionski gonadotropin) je protein kojeg luči tkivo posteljice, a mnogi ga nazivaju i hormonom trudnoće. BETA HCG je glikoprotein koji se sastoji od dvije podjedinice – α i β koje se udružuju u intaktnu molekulu hormona. Služi za ranu dijagnozu i praćenje trudnoće. HCG izlučuje posteljica.

Referentne vrijednosti: Žene: < 5 IU/L

Priprema za analizu: Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta za ovu analizu.

Cijena analize: 30,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Održava žuto tijelo tijekom trudnoće, a također utječe na proizvodnju steroida. Uzorak seruma gravidnih žena uglavnom sadrži intaktnti hormon hCG. Mjerenje koncentracije hCG u uzorku krvi u 95% slučajeva daje dijagnozu trudnoće već tjedan dana nakon oplodnje. Naročito je važno utvrđivanje razine hCG u krvi u 1. trimestru trudnoće.

  Razina u prvom trimestru trudnoće korelira s veličinom posteljice pa je važno u dijagnozi i praćenju trudnoće. U ranoj trudnoći slobodna ß-podjedinica se proizvodi s intaktnom (cijelom) molekulom CG, dok u kasnijoj trudnoći slobodna α-podjedinica dominira. Inače, povišene vrijednosti upućuju na višestruku trudnoću. U 16. do 18-toj sedmici trudnoće važna razina u izračunu testa probiranja za Down-ov sindrom.

  Podjedinice α i ß od kojih je ova druga važna u praćenju seminioma, teratoma i koriokarcinoma. u onkologiji, za praćenje bolesnika s bolesti trofoblasta. Ovaj test je koristan za detekciju i praćenje hCG kojeg proizvode tumorske stanice ovarijskog, placentalnog ili testikularnog porijekla.

  Ukoliko postoji sumnja na trudnoću, a dobili ste negativan nalaz HCG (<5IU/L), preporučuje se ponoviti analizu nakon nekoliko dana.

  Povezane bolesti: Trudnoća, Umjetna oplodnja