Tireoglobulin

Opis analize:

Štitnjača ili štitna žlijezda (lat. glandula thyreoidea) je neparna žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem koja svoje hormone, jodtironine, izlučuje izravno u krv. Odgovorna je za regulaciju metabolizma, kao i za proces normalnog rasta i sazrijevanja, što se očituje u mnogobrojnim biološkim učincima. Sastoji se od dva režnja koja su međusobno spojena suženim dijelom, tako da ima oblik slova H. Smještena je u donjem dijelu vrata, ispred grkljana, neposredno ispod Adamove jabučice.

Referentne vrijednosti: Muškarci i žene: 1,4 – 78 μg/L

Priprema za analizu: Za ovu analizu nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta.

Cijena analize: 30,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Funkcija štitne žlijezde regulirana je na razini «hipotalamus – hipofiza – štitnjača»: hipotalamus lučenjem TRH potiče hipofizu na stvaranje i otpuštanje TSH koji potom potiče stvaranje hormona štitnjače, jodtironina (T3 i T4).

  T3 je za oko četiri puta snažnijeg djelovanja od T4, što ga čini biološki najaktivnijim hormonom štitnjače.

  Njihova osnovna uloga je: regulacija proizvodnje energije i topline tj. regulacija metabolizma: povećavaju bazalnu potrošnju kisika i stvaranje topline, povećavaju sintezu bjelančevina, povećavaju minutni volumen srca, ubrzavaju razgradnju kolesterola i smanjuju njegovu količinu u tijelu, povećavaju metaboličko odstranjivanje steroidnih hormona, vitamina B i mnogih lijekova.

  Regulacija rasta i sazrijevanja: potiču okoštavanje, rast kosti u dužinu, potiču stvaranje hormona rasta, sudjeluju u normalnom razvoju središnjeg živčanog sustava, te reguliraju stvaranje bjelančevina važnih za funkciju srca, mišića, jetre i živčanog sustava. Potiču budnost, žustrost, reagiranje na različite podražaje, osjet sluha, osjećaj gladi, pamćenje i sposobnost učenja. Primjerena razina ovih hormona omogućava normalan osjećajni život, uredne reproduktivne funkcije muškarca i žene, održavanje normalne trudnoće itd.

  Dva osnovna poremećaja štitnjače su stanje prekomjernog stvaranja jodotironina (hipertireoza) i stanje njihovog nedovoljnog stvaranja (hipotireoza). Određivanje koncentracije humanog tiroglobulina, detekcija lokalnog i metastatskog tkiva štitnjače, procjena uspješnosti odstranjenja štitnjače u cijelosti (totala tireoidektomija).

  Tireoglobulin se stvara jedino u tkivu štitnjače i time je Tg ekstremno specifičan biljeg za funkciju štitnjače. Potpuni nedostatak TG je siguran dokaz izostanka bilo kakve funkcije tkiva štitnjače. Budući da je funkcionalno tkivo štitnjače jedini izvor cirkulirajućeg Tg, mjerenje ovog prohormona u osoba kojima je štitnjača odstranjena od velike je koristi i pomoć kliničarima u otkrivanju lokalnog i metastaziranog tkiva štitnjače.

  Tireoglobulin se izlučuje u suvišku u različitim situacijama u kojima je tkivo štitnjače previše aktivno, upaljeno ili proliferacijsko. Neotkrivena razina Tg u serumu sugerira nedostatak ili supresiju tkiva štitnjače. Izmjerena koncentracija TG u serumu mjera je za procjenu aktivnosti štitnjače.

  Povišena koncentracija Tg u serumu je nespecifični čimbenik disfunkcije štitnjače. Većina bolesnika s povišenim vrijednostima Tg imaju benignu bolest štitnjače. Metoda izbora koja se koristi kao tumorski biljeg kod bolesnika s dijagnozom diferenciranog karcinoma štitnjače je mjerenje serumskog Tg. Visoka razina, odnosno povećanje razine serumskog Tg, ukazuje na postojanje ili recidiv bolesti.

  Mjerenje serumskog Tg u pacijentica s diferenciranim karcinomom štitnjače za vrijeme trudnoće ne treba vršiti. Serumski Tg normalno raste tijekom normalne trudnoće i vraća se na normalu poslije porođaja. Ovo povišenje je također uočljivo u gravidnih bolesnica s diferenciranim tumorom štitnjače s ostatkom normalnog dijela štitnjače ili prisustvom tumorskog tkiva te nije neophodan uzrok uzbune.

  Rano utvrđivanje bolesti štitnjače autoimunog uzroka, prije evidentnih promjena razine hormona.

  Povezane bolesti: Autoimune bolesti, Hormoni štitnjače