Testosteron

Opis analize:

Testosteron je androgeni hormon kojeg luče stanice testisa kod muškaraca, jajnici kod žena i jedan mali dio nadbubrežne žlijezde kod oba spola.

Referentne vrijednosti: Muškarci: 9,9 – 27,8 nmol/L
Žene: 0,22 – 2,9 nmol/L

Priprema za analizu: Zbog dnevnih oscilacija, krv se uzima u jutarnjim satima (do 10h).

Cijena analize: 15,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Njegovo stvaranje stimulira LH (luteinski hormon). U krvi je gotovo sav testosteron vezan za proteine (SHBG – globulin koji veže spolne hormone i albumin).

  U krvi se nalazi samo oko 2% slobodnog testosterona (frakcija koja nije vezana za proteine). Samo je ta frakcija testosterona biološki aktivna i najbolji je pokazatelj kliničke slike bolesnika.

  U fiziološkim koncentracijama, testosteron nema neku ulogu kod žena. Povišene razine u krvi upućuju na hirsuitizam i virilizaciju te je povišen kod bolesti policističnih jajnika. Povećano izlučivanje testosterona pojavljuje se kod muškaraca kod tumora testisa, te kod hiperplazije i karcinoma nadbubrežne žlijezde muškaraca i žena.

  Testosteron je u serumu muškaraca snižen u primarnom i sekundarnom hipogonadizmu različite geneze (Klinefelterov sindrom i druge kromosomske promjene, hipopituitarizam, enzimski defekti sinteze androgena) Također je snižena koncentracija testosterona u zakašnjelom pubertetu dječaka, a njegova niska koncentracija, je osim niskog gonadotropina, u impotenciji prvi znak poremećaja u osi hipotalamus-hipofiza i poremećene kontrole lučenja androgena.

  Povezane bolesti: Kontracepcija, Spolni hormoni, Trudnoća, Umjetna oplodnja