T3, T4 i TSH - Hormoni štitne žlijezde
T3, T4 i TSH - Hormoni štitne žlijezde

T3, T4 i TSH – Hormoni štitne žlijezde

Opis analize:

Hormoni štitne žlijezde, uključujući tiroksin (T4) i trijodtironin (T3), te hormon koji stimulira štitnjaču (TSH), igraju vitalnu ulogu u održavanju ravnoteže i funkcije tijela. Klikom na Karakteristike oboljenja – saznajte više informacija

Referentne vrijednosti: T3: Muškarci i žene: 1,3 – 3,1 nmol/L

T4: Muškarci i žene:
ukupni T4 (TT4): 58 – 161 nmol/L
slobodni T4 (fT4): 11,5 – 22,7 pmol/L

TSH: Muškarci i žene: 0,27 – 4,20 mU/L

Priprema za analizu: Hormoni štitne žlijezde ne zahtjevaju nikakvu posebnu pripremu.

Cijena analize: 30,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  TSH Hormon: Pokretač thyroidne funkcije

  TSH (Thyroid Stimulating Hormone) je vitalni hormon koji proizvodi hipofiza, mala žlijezda u mozgu. Ovaj hormon igra ključnu ulogu u regulaciji funkcije štitnjače, žlijezde koja kontrolira mnoge važne procese u tijelu, uključujući metabolizam, rast, i regulaciju tjelesne temperature.

  Funkcija TSH Hormona

  Kada razina hormona štitnjače (T3 i T4) u krvi padne ispod određene razine, hipofiza reagira proizvodnjom TSH-a. Ovaj hormon putuje do štitnjače, potičući je da proizvodi više T3 i T4 hormona. Kada razine T3 i T4 dostignu optimalne vrijednosti, hipofiza smanjuje proizvodnju TSH-a kako bi održala stabilnost.

  Važnost testiranja TSH-a

  Testiranje razine TSH-a je čest način za dijagnosticiranje problema sa štitnjačom. Visoke razine TSH-a obično ukazuju na hipotireozu, stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. S druge strane, niske razine TSH-a mogu signalizirati hipertireozu, stanje u kojem štitnjača proizvodi previše hormona.

  Lijekovi i TSH

  Za liječenje problema s štitnjačom, liječnici često propisuju lijekove koji utječu na razinu TSH-a. Na primjer, pacijenti s hipotireozom mogu uzimati sintetičke hormone štitnjače kako bi nadomjestili nedostatak, što može rezultirati smanjenjem razine TSH-a. S druge strane, pacijenti s hipertireozom mogu primati lijekove koji blokiraju proizvodnju TSH-a kako bi usporili aktivnost štitnjače.

   

  T3 Hormon: Ključni regulator metabolizma i energije

  T3 hormon, ili trijodtironin, je jedan od ključnih hormona štitnjače koji igra vitalnu ulogu u regulaciji metabolizma, rasta i razvoja u tijelu. Proizvodi se u štitnjači i ima snažan utjecaj na gotovo sve stanice i tkiva.

  Funkcija T3 hormona

  T3 hormon je aktivna forma hormona štitnjače. On regulira metabolizam tako što kontrolira brzinu kojom stanice pretvaraju hranu i kisik u energiju. Osim toga, T3 također utječe na rast i razvoj tkiva, uključujući mozak, srce, mišiće i kosti.

  Proizvodnja T3 hormona

  T3 se proizvodi u štitnjači iz tirozina, aminokiseline koja sadrži jod. Proces proizvodnje T3 uključuje enzime koji dodaju jod na tirozin, pretvarajući ga u trijodtironin. T3 se zatim oslobađa u krvotok i transportira do različitih tkiva u tijelu, gdje izvršava svoje funkcije.

  Regulacija T3 nivoa

  Razine T3 u krvi reguliraju se složenim povratnim mehanizmima koji uključuju hipotalamus, hipofizu i štitnjaču. Kada razine T3 padnu ispod određene razine, hipotalamus oslobađa hormon koji stimulira hipofizu da proizvede TSH, koji zatim potiče štitnjaču da proizvodi više T3. Ovaj sistem povratne sprege pomaže održavanju stabilnosti T3 nivoa u tijelu.

  Poremećaji T3 nivoa

  Poremećaji u proizvodnji ili funkciji T3 mogu rezultirati različitim zdravstvenim stanjima. Hipotireoza je stanje koje nastaje kada štitnjača ne proizvodi dovoljno T3 i T4 hormona, što može rezultirati umorom, debljanjem i drugim simptomima. Suprotno tome, hipertireoza je stanje u kojem štitnjača proizvodi previše hormona, što može dovesti do gubitka težine, nervoze i drugih simptoma.

   

  T4 Hormon: Važna karika u regulaciji metabolizma i energije

  T4 hormon, ili tiroksin, je ključni hormon koji proizvodi štitnjača i igra vitalnu ulogu u regulaciji metabolizma, rasta i razvoja u tijelu. Ovaj hormon je jedan od dva glavna hormona štitnjače, uz trijodtironin (T3), te zajedno čine osnovu za normalno funkcioniranje mnogih tjelesnih procesa.

  Funkcija T4 hormona

  T4 hormon je inaktivan oblik hormona štitnjače koji se proizvodi u štitnjači. Iako T3 ima veću biološku aktivnost, T4 ima duži vijek trajanja u cirkulaciji krvi. Kada je potrebno, T4 se pretvara u aktivni oblik hormona, T3, u perifernim tkivima tijela. Oba hormona su ključna za regulaciju metabolizma, kontrolu tjelesne temperature, rast, razvoj, te održavanje normalne funkcije vitalnih organa poput srca i mozga.

  Proizvodnja T4 hormona

  T4 se proizvodi u folikulima štitnjače iz tirozina, aminokiseline koja sadrži jod. Proces proizvodnje uključuje enzime koji dodaju jod na tirozin, stvarajući tiroglobulin koji sadrži tirozin. Ovaj proces zatim dovodi do stvaranja tiroksina (T4) i trijodtironina (T3) unutar folikula. Kada štitnjača proizvede T4, hormon se oslobađa u krvotok i transportira do različitih tkiva gdje može obavljati svoje funkcije.

  Regulacija T4 nivoa

  Razine T4 hormona u krvi reguliraju se kompleksnim mehanizmima povratne sprege. Hipotalamus u mozgu oslobađa hormon koji potiče hipofizu da proizvodi TSH (Thyroid Stimulating Hormone). TSH zatim potiče štitnjaču da proizvodi i oslobađa T4 i T3. Kada su razine T4 i T3 u krvi dovoljno visoke, povratna sprege inhibira daljnju proizvodnju TSH-a, čime se održava stabilnost hormonske razine u tijelu.

  Poremećaji T4 nivoa

  Poremećaji u proizvodnji ili funkciji T4 mogu rezultirati različitim zdravstvenim problemima. Hipotireoza je stanje koje nastaje kada štitnjača ne proizvodi dovoljno T4 i T3 hormona, što može dovesti do simptoma kao što su umor, debljanje, suha koža i depresija. Suprotno tome, hipertireoza je stanje u kojem štitnjača proizvodi previše hormona, što može izazvati simptome kao što su gubitak težine, nervoza, ubrzani rad srca i tremor.

  Povezane bolesti: Hormoni štitnjače, Štitna žlijezda