Svarljivost (feces)

Opis analize:

Test svarljivosti pomaže u određivanju sposobnosti izvora proteina da se probavi i omjera esencijalnih aminokiselina potrebnih za ljudsku ishranu.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 25,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Proteini se sastoje od složenih lanaca aminokiselina. Naše tijelo može sintetizirati neke od njih, ali one koje ne možemo zovu se esencijalne aminokiseline i možemo ih apsorbirati samo jedući stvari poput životinjskih proteina, mliječnih proizvoda, orašastih plodova i graha.

  Razlog zašto je probavljivost proteina toliko važna je taj što su moderna poljoprivreda i proizvodnja hrane uticali na kvalitet određenih izvora proteina. Test svarljivosti je također važan jer se svi oblici proteina ne stvaraju jednaki i svarljivost se razlikuje od izvora do izvora, tako da testiranje svarljivosti pomaže da se osigura pravilna ishrana.

  Proteini su makronutrijent, zajedno sa mastima i ugljikohidratima, što znači da su našem tijelu potrebne velike količine da bismo se održali tokom dana. Ali za razliku od masti i ugljikohidrata, naše tijelo ne skladišti proteine. Ili ga koristimo ili gubimo.

  Zato će vam svaki sportista, trener ili ljubitelj fitnesa reći da je najbolje vrijeme za uzimanje proteinskog šejka neposredno prije ili poslije treninga. Kada vježbamo, naši mišići zapravo razvijaju male suze (što zvuči gore nego što jest) i naše stanice žure da ih popravljaju uz pomoć proteina.

  Ovisno o izvoru, naša tijela će razgraditi proteine ​​na različite načine i u različitim dijelovima našeg probavnog trakta. Većina proteina počinje da se razgrađuje u želucu kada dođu u kontakt s pepsinom, glavnim probavnim enzimom u želucu. Ovi razgrađeni proteini postaju peptidi, koji putuju do tankog crijeva, uz pomoć enzima, gdje se mogu razgraditi na pojedinačne aminokiseline i apsorbirati u krvotok. Jednom kada se apsorbiraju, naše tijelo može dostaviti aminokiseline u bilo koji dio tijela i rasporediti ih prema potrebi kako bi naše tijelo održalo zdravim i jakim.

  Povezane bolesti: Probavni trakt