Panel spolnih hormoni (FSH, LH, PRL, PRG, E2, T)

Opis analize:

Spolni hormoni koji se testiraju su folikulostimulirajući hormon (FSH), luteinizirajući hormon (LH), prolaktin (PRL), testosteron (T), estradiol (E2) i progesteron (PRG).

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 80,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Testiranje hormona može se koristiti za dijagnozu, praćenje i skrining:

  Dijagnoza: Hormonsko testiranje se često koristi za identifikaciju uzroka simptoma pacijenta. Testiranje može biti od pomoći u dijagnosticiranju stanja kao što su odgođeni razvoj, neplodnost, menopauza, sindrom policističnih jajnika (PCOS) i određene vrste tumora.

  Praćenje: Nakon što je dijagnosticirano zdravstveno stanje, dalje testiranje se može koristiti za praćenje bilo kakvih promjena u zdravlju, uključujući i to da li su tretmani efikasni. Hormonski test za žene može se koristiti za praćenje osoba koje se liječe od neplodnosti ili raka.

  Skrining: Povremeno se za skrining može koristiti hormonsko testiranje, kojim se traže zdravstveni problemi prije nego što se pojave bilo kakvi znakovi ili simptomi. Na primjer, testiranje na određene hormone može se obaviti tokom trudnoće kako bi se otkrili potencijalni zdravstveni problemi fetusa. Osim toga, žene koje su u reproduktivnoj dobi mogu uraditi hormonske testove kako bi se utvrdilo jesu li u drugom stanju prije operacije ili prijema u bolnicu.

   

  Povezane bolesti: Spolni hormoni, Trudnoća