Reuma testovi (ASTO, W.ROSE, CRP, RF)

Opis analize:

Postavljanje dijagnoze reumatoidnog artritisa nije jednostavno jer mnoga druga stanja mogu nalikovati na ovajporemećaj. Osim toga, nakon prve pojave tegoba rezultati laboratorijskih pretraga mogu biti normalni još mjesecima.
U laboratorijskim nalazima ubrzana je sedimentacija eritrocita, povišene su vrijednosti C reaktivnog proteina (CRP), često se razvija i anemija (tzv. anemija zbog kronične bolesti. Kod bolesnika s aktivnim reumatoidnim artritisom često je povišen i broj trombocita.

Referentne vrijednosti: Referetne vrijednosti za Reumatoidni Faktor:

od 0-18

Referentne vrjednosti za Asto ( ASO):

Od 0-160

Referentne vrijednosti za Waaler i Rose:
Muškarci i žene: pozitivno ili negativno

Priprema za analizu: Reuma testovi ne zahtjevaju posebnu pripremu pacijenata.

Cijena analize: 60,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Oko 70% bolesnika ima pozitivan reuma faktor (pozitivni su Waaler Roseov test i Latex test). Kod velikog broja bolesnika pozitivna su anticitrulinska protutijela (tzv. anti CCP protutijela) koja imaju veliku dijagnostičku vrijednost.

  Reumatoidne faktore su prvotno opisali Waaler i Rose, kao imunoglobuline koji se nalaze u serumu osoba koje pate od reumatoidnog artritisa. Stoga je i ovaj test po njima dobio ime. Ovi reumatoidni faktori su auto-antitijela usmjerena na dijelove imunoglobulina IgG a sama pripadaju klasi IgM imunoglobulina. Određivanje RF važno je za dijagnozu reumatioidnog artritisa ali oni nisu specifični za reumatoidni artritis. Naime, ona nisu prisutna u svim slučajevima RA a mogu biti prisutna i u zdravih osoba, kao i u onih koji boluju od drugih bolesti.

  Reumatoidni faktori (RF) su obično protutijela iz grupe IgM. Osjetljivost testa za dokazivanje reumatoidnog faktora kod reumatoidnog artritisa varira od 30% u studijama na zdravoj populaciji do 70-80% u studijama na hospitaliziranoj populaciji, gdje su bolesti obično ozbiljnije.

  ASTO (ASO) je medicinska skraćenica za antistreptolizinski titar. Laboratorijskim mjerenjem prikazuje se prisutnost i količina antitijela koje organizam stvara na streptolizin koji je produkt beta hemolitičkog streptokoka grupe A (streptococcus pyogenes). On je jedan od najčešćih uzročnika bakterijskih infekcija kod ljudi. Najčešće bolesti izazvane ovom bakterijom u djece su streptokokna angina (upala grla), šarlah, peritonzilarni apsces, otitis media, sinuitis te kožne infekcije streptokokni impetigo, erzipel, flegmona, a rjeđe izaziva pneumoniju, sepsu, meningitis i artritis. Gore spomenuti titar počinje rasti najmanje za 1 sedmicu, a najveću vrijednost postiže 3-6 sedmica nakon infekcije.

  Ukoliko nema ponovne infekcije na početnu razinu se vraća unutar 6-12 mj. Iz ovoga proizlazi da on nema praktično značenje u postavljanju dijagnoze streptokokne infekcije, već se ona postavlja na temelju kliničkih i drugih dijagnostičkih parametara. Važnost tog titra očituje se u tome što on nosi stanoviti (vrlo mali) rizik za razvoj kasnih posljedica streptokoknih bolesti, reumatske groznice i poststreptokoknog glomerulonefritisa, a koji mogu ostaviti trajne posljedice na dijete. Samo povišeni ASTO titar bez drugih kliničnih manifestacija bolesti ne znači ništa, ili bolje reći znači da je dijete preboljelo neku streptokoknu infekciju najvjerovatnije anginu.

  Povezane bolesti: Reumatoidni artritis