Prostata specifični antigen – tPSA

Opis analize:

Prostata specifični antigen (PSA ili tPSA) je tumorski biljeg za rak prostate i jedini je organ specifični, što znači da ga ne nalazimo ni u jednom drugom organu osim u prostati. PSA nije međutim i tumor specifičan pa ga tako nalazimo u povišenim koncentracijama i kod benignih oboljenja prostate. Po svojoj je građi glikoprotein, a fiziološka mu je održavanje sjemene tekućine u tekućem stanju, što omogućava pokretljivost spermatozoida. Test na prostata-specifični antigen (PSA) je test krvi koji mjeri nivo PSA u uzorku vaše krvi. PSA je protein koji proizvodi vaša prostata. Prostata je žlijezda u muškom reproduktivnom sistemu. Leži odmah ispod bešike i čini tečni dio sjemena.

Referentne vrijednosti: Muškarci:
do 40 godina: < 1,4 ng/mL
40 -49 godina: < 2,0 ng/mL
50 -59 godina: < 3,1 ng/mL
60 -69 godina: < 4,1 ng/mL
iznad 70 < 4,4 ng/mL

Priprema za analizu: Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta za ovu analizu.

Cijena analize: 25,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  PSA test se koristi za skrining raka prostate. Skrining raka znači traženje znakova raka prije nego što izazove simptome.  Ako skrining test otkrije znakove raka, trebat će vam drugi testovi kako biste utvrdili imate li rak i koliko bi on mogao biti ozbiljan.

  Većina vrsta raka prostate raste veoma sporo. Ne šire se izvan prostate i možda nikada neće uzrokovati zdravstvene probleme. U stvari, možete živjeti dug život s rakom prostate, a da nikada ne znate da ga imate. Cilj skrininga raka prostate je pomoći u pronalaženju karcinoma za koje postoji veća vjerovatnoća da će se širiti kako bi se mogli liječiti rano.

  PSA otapa gel strukturu ejakulata djelujući proteolitički na proteine kao što su semenoglobin I i II te fibronektin. PSA se koristi za praćenje terapije nakon posatvljene dijagnoze, ali i u probiru i ranom otkrivanju karcinoma prostate, što je rijetka osobina tumor markera.

  Na umu treba imati kako samo određivanje tumorskog biljega nije uvijek dovoljno za postavljanje dijagnoze te da niti jedan tumor marker nije uvijek povišen kod prisustva malignog tumora, kao ni da povišena vrijednost ne mora značiti da je riječ o malignitetu.

  Uzimajući u obzir da se razina PSA povećava nakon 40. godine života, odgovarajućim referentnim rasponima izrađenim prema dobnim skupinama dobila se veća specifičnost i osjetljivost testa.

  Povezane bolesti: Tumor markeri