Prokalcitonin

Opis analize:

Test na prokalcitonin mjeri nivo prokalcitonina u krvi. U normalnim situacijama nivo prokalcitonina u krvi je nizak. Ali ukoliko je prisutna ozbiljna bakterijska infekcija, stanice u mnogim dijelovima tijela će otpustiti prokalcitonin u krvotok. Visok nivo prokalcitonina u krvi može biti znak ozbiljne infekcije ili sepse.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 65,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Test na prokalcitonin mjeri nivo prokalcitonina u vašoj krvi. Normalno, imate veoma nizak nivo prokalcitonina u krvi. Ali ako imate ozbiljnu bakterijsku infekciju, stanice u mnogim dijelovima vašeg tijela će otpustiti prokalcitonin u vaš krvotok. Visok nivo prokalcitonina u krvi može biti znak ozbiljne infekcije ili sepse.

    Sepsa (koja se naziva i septikemija) je ekstremni odgovor vašeg imunološkog sistema na infekciju, obično od bakterija. Sepsa se događa kada se infekcija koju već imate proširi u vaš krvotok i izazove lančanu reakciju u vašem tijelu. Izaziva upalu i stvaranje krvnih ugrušaka. Bez brzog liječenja, sepsa može brzo dovesti do oštećenja tkiva, zatajenja organa ili čak smrti.

    Infekcije koje dovode do sepse najčešće počinju u vašim plućima, urinarnom traktu, koži ili probavnom sistemu. Test na prokalcitonin može pomoći vašem liječniku da dijagnosticira imate li sepsu uzrokovanu bakterijskom infekcijom ili ako imate visok rizik od razvoja sepse. Ovo vam može pomoći da brzo dobijete pravi tretman prije nego što se vaše stanje pogorša.

    Povezane bolesti: Krvna slika, Upalni procesi