Progesteron

Opis analize:

Progesteron je po mnogočemu izuzetan hormon. Iako se većina progesterona izluči u drugoj polovici menstruacijskog ciklusa, on nije isključivo ženski hormon, niti se njegovo djelovanje ograničava na spolnost i reprodukciju.

Referentne vrijednosti: Muškarci: 0,7 – 4,3 nmol/L
Žene folikularna faza: 0,6 – 4,7 nmol/L
Žene lutealna faza: 5,3 – 86 nmol/L
Žene ostmenopauza: 0,3 – 2,5 nmol/L
Trudnoća 1.trimestar: 23-137 nmol/L
Trudnoća 2.trimestar: 67-343 nmol/L
Trudnoća 3.trimestar: 170-933 nmol/L

Priprema za analizu: Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta za ovu analizu.

NAPOMENA: Ukoliko se želi saznati je li ciklus ovulatorni (da je u tom ciklusu bila ovulacija), traži se mjerenje progesterona 21. dana ciklusa. Razlog tome je velika vjerojatnost da je tada žena sigurno u lutealnoj fazi, računajući da je ovulacija bila 14. dan.

Cijena analize: 15,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Progesteron je zapravo prekursor za većinu drugih steroidnih hormona, pa je njegova važnost u našem tijelu tim veća. Stoga je posve razumljivo da manjak progesterona dovodi do mnoštva problema. Zbog svoje mnogostruke važnosti progesteron je hormon čiji pozitivni učinci u nadomjesnoj terapiji u vrlo kratko vrijeme pokažu svoju opravdanost.

  Progesteron priprema za trudnoću i porođaj, pa dominira drugom polovicom menstruacijskog ciklusa kako bi stimulirao rast endometrija za prihvat jajašca ako je došlo do oplodnje, ali regulira i njegovo ljuštenje ako do trudnoće ne dođe. To mjesečno ljuštenje endometrija jest menstruacija, koja kao takva ima važnu ulogu u zaštiti od nastanka zloćudnih stvaranja endometrija.

  Progesteron također ima vrlo važnu ulogu u srednjem nervnom sistemu i djeluje opuštajuće, čime se objašnjavaju promjene u raspoloženju, razdražljivost i depresivna stanja koja se javljaju već s prvim znacima smanjene proizvodnje progesterona i rada jajnika.

  Uz sve to progesteron:

  – ima važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi
  – pridonosi zdravlju urinarnog trakta
  – utječe na zdravlje nervnog sistema i moždane funkcije
  – sudjeluje u očuvanju gustoće kostiju
  – regulira tekućine u tkivima i djeluje diuretički
  – osigurava zdrav san

  Povezane bolesti: Kontracepcija, Spolni hormoni, Trudnoća, Umjetna oplodnja