Pankreasna amilaza

Opis analize:

Gušterača oslobađa amilazu kroz kanal gušterače u prvi dio tankog crijeva, gdje pomaže u razgradnji ugljikohidrata iz hrane. Testovi na amilazu u krvi ili urinu uglavnom se koriste za dijagnosticiranje problema s gušteračom, uključujući pankreatitis (upala gušterače). Također se koristi za praćenje hroničnog (dugotrajnog) pankreatitisa.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 10,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Amilaza je enzim koji prvenstveno proizvodi gušterača i pljuvačne žlijezde za pomoć pri probavi ugljikohidrata. Ovaj test mjeri količinu amilaze u krvi ili urinu ili ponekad u peritonealnoj tekućini, tekućini koja se nalazi između membrana koje pokrivaju trbušnu šupljinu i vanjske strane trbušnih organa.

  Gušterača je uzak, ravan organ koji se nalazi duboko unutar trbušne šupljine, ispod jetre i između želuca i kičme. Unutar pankreasa, mali kanali (cijevčice) hrane probavne enzime koje proizvodi gušterača u kanal gušterače. Gušterača oslobađa amilazu kroz kanal gušterače u prvi dio tankog crijeva, gdje pomaže u razgradnji ugljikohidrata iz prehrane.

  Amilaza je obično prisutna u krvi i urinu u malim količinama. Kada su stanice u pankreasu ozlijeđene, povećane količine amilaze se oslobađaju u krv. Ovo također povećava koncentraciju amilaze u urinu jer se amilaza eliminira iz krvi putem urina.

  Povećani nivoi amilaze se mogu javiti kod pankreatitisa, koji je upala pankreasa, ili kada je kanal pankreasa blokiran kamenom u žuči ili, u rijetkim slučajevima, tumorom pankreasa.

  Povezane bolesti: Bolesti gušterače, Enzimi