Panel od 3 spolno prenosive 3 (Mycoplasma genitalium, HSV-1, HSV-2)

Opis analize:

Mycoplasma genitalium je bakterija koja može uzrokovati spolno prenosivu infekciju genitalnog trakta. Ova bakterija može izazvati upalu i simptome poput bolova za vrijeme mokrenja, nelagode u genitalnom području, te iscjedak iz genitalija. Infekcija Mycoplasma genitalium povezana je sa različitim komplikacijama, uključujući upalu maternice i jajovoda kod žena te upalu prostate kod muškaraca.

Herpes Simplex Virus Tip 1 (HSV-1) je virus koji često uzrokuje oralne herpes infekcije, poznate kao groznica na usnama ili herpes simplex labialis. Ovaj virus također može uzrokovati infekcije genitalnog područja putem oralnog-genitalnog kontakta. Simptomi uključuju bolne mjehuriće na usnama, a u genitalnom području može se manifestirati kao genitalni herpes s bolnim lezijama.

Herpes Simplex Virus Tip 2 (HSV-2) je virus koji je često povezan s genitalnim herpesom, uzrokujući bolne lezije, svrbež i nelagodu u genitalnom području. Ovaj virus prenosi se seksualnim kontaktom, a može se manifestirati i kao oralni herpes ukoliko dođe do kontakta s usnom sluznicom. HSV-2 je jedan od najčešćih uzročnika spolno prenosivih bolesti u svijetu.

PCR (DNA) analiza zbog svoje visoke osjetljivosti i specifičnosti je postala novi zlatni standard za dijagnostiku spolno prenosivih bolesti. 

Referentne vrijednosti: Dijagnostika se vrši PCR – molekularnom metodom koju karakteriše veća osjetljivost i brzina detekcije, te se rezultati ovih pretraga dobiju kroz 2 – 3 radna dana.

Priprema za analizu: Nije potrebna posebna priprema za ovu analizu

Cijena analize: 80,00 KM