Panel od 3 spolno prenosive 2 (Neisseria gonorrhea, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis)

Opis analize:

Gonoreja ili gonokok je spolno prenosiva bolest koju uzrokuje bakterija Neisseria gonorrhoeae. Gonoreja se prenosi s jednog zaraženog partnera na drugog (vaginalnim, analnim ili oralnim odnosom) te je moguć prijenos sa majke na dijete tijekom poroda. Kod muškaraca prvi simptomi se obično jave 2 do 7 dana nakon zaraze. Simptomi počinju blagom nelagodom u uretri nakon čega se javlja blaga do jaka bol za vrijeme mokrenja i gnojni isjedak iz penisa. Kod žena prvi simptomi se javljaju 7 do 21 dan nakon infekcije, međutim često žene nemaju nikakvih simptoma sedmicama ili mjesecima. Simptomi kod žena uključuju bol za vrijeme mokrenja, iscjedak iz rodnice i povišena temperatura.

Trichomonas vaginalis uzrokuje trihomonijazu koja je gotovo uvijek povezana s spolno prenosivim bolestima. U većini slučajeva žene zaražene sa T. vaginalisom nemaju nikakve simptome. Simptomi se javljaju nakon 5 do 28 dana od izloženosti infekciji te najčešće uključuju pjenušav vaginalni iscjedak, žutozelene boje. Muškarci su često asimptomatski, ali mogu razviti uretritis.

Gardnerella vaginalis je jedan od glavnih uzročnika nastanka bakterijske vaginoze. Bakterijska označava bolesno stanje u kojem je nešto abnormalno poraslo. G. vaginalis je bakterija koja se prirodno nalazi u našem organizmu i sastavni je dio fiziološke flore maternice i debelog crijeva. U slučaju vaginoze zajedno sa drugim uzročnicima, G. vaginalis preuzima dominaciju u vaginalnom ekosustavu i dovodi do pojave simptoma kao što su pojačani sivkasti vaginalni iscjedak neugodnog mirisa.

PCR (DNA) analiza zbog svoje visoke osjetljivosti i specifičnosti je postala novi zlatni standard za dijagnostiku spolno prenosivih bolesti. Dijagnostika se vrši PCR – molekularnom metodom koju karakteriše veća osjetljivost i brzina detekcije, te se rezultati ovih pretraga dobiju kroz 2 – 3 radna dana.

Referentne vrijednosti: cfu/ml

Priprema za analizu: Testiranje se može vršiti iz uzorka prvog jutarnjeg urina kao i iz brisa uretre ili cerviksa.

Cijena analize: 80,00 KM