Test na okultno krvarenje x 1

Opis analize:

Testiranje stolice na okultno krvarenje vrlo je važno u prevenciji raka debelog crijeva. Nedavna ispitivanja pokazala su da redovita testiranja smanjuju smrtnost od kolorektalnog raka. Ovaj test pokazuje krvarenje iz probavnog trakta, iako nije vidljivo golim okom. Uzorci osoba koje krvare iz hemeroida ili žene s menstruacijom ne bi se trebali koristiti.

Referentne vrijednosti: Muškarci i žene: negativno

Priprema za analizu: Veoma je važno pravilno uzimanje uzorka za pretragu. Nisu potrebna ograničenja u prehrani prije izvođenja ove analize. Uzorak je vrlo jednostavno uzeti. Potrebno je odvrnuti poklopac na koji je pričvršćen aplikator te sa aplikatorom ubosti u stolicu (feces), na tri, nasumce izabrana mjesta. Toaletnim papirom se prebriše aplikator, na taj se način uklanja suvišak uzorka. Nakon toga se flašica dobro zatvori i protrese; na taj način se izmiješaju uzorak i transportni medij.

Cijena analize: 15,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Alkohol u suvišku te terapija aspirinom, indometacinom, fenilbutazonom, kortikosteroidima i resepinom mogu uzrokovati krvarenje u probavnom traktu. Zbog toga bi se ovi lijekovi trebali prestati uzimati 2 dana prije testa. Indikacije: Pretraživanje osoba bez simptoma: trebalo bi napraviti testiranje na okultno krvarenje jednom godišnje. Testiranje osoba sa simptomima, koji se javljaju doktoru zbog neobjašnjivih abdominalnih nelagoda, anemija nepoznatog uzroka.

    Povezane bolesti: Probavni trakt