OGTT sa inzulinemijom

Opis analize:

Test tolerancije na glukozu mjeri količinu glukoze koja ostaje u vašem krvotoku nakon posta, a zatim nakon ispijanja zašećerenog napitka u određenim intervalima. Nivo glukoze u krvi se obično mjeri u miligramima po decilitru, ili mg/dL.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 100,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Test tolerancije na glukozu je jedan od načina da se procijeni koliko dobro vaše tijelo metabolizira glukozu. Vaš ljekar može imati nekoliko različitih razloga za preporuku ovog testa:

  Dijagnostikovanje predijabetesa i dijabetesa: Dijagnoza je proces utvrđivanja onoga što uzrokuje promjene u vašem zdravlju koje ste vi ili vaš liječnik možda primijetili. Test tolerancije na glukozu može se naručiti ako pokazujete znakove ili simptome dijabetesa, posebno ako su drugi testovi za dijabetes neuvjerljivi.

  Skrining za predijabetes i dijabetes: Skrining je provjera bolesti prije nego što izazove znakove i simptome. Vaš ljekar će možda željeti da budete testirani na dijabetes ako ste stariji od 45 godina ili imate veći rizik od prosjeka. Općenito, druge vrste testova dijabetesa se češće koriste za skrining od testa tolerancije glukoze. Međutim, test tolerancije na glukozu se često koristi za skrining dijabetesa kod trudnica.

  Skrining i dijagnosticiranje gestacijskog dijabetesa: Gestacijski dijabetes je oblik dijabetesa koji se može razviti kod žena dok su trudne. Ako ste trudni, vaš liječnik može predložiti ovo testiranje.

  Povezane bolesti: Bolesti gušterače, Dijabetes – šećerna bolest