OGTT (Oralni Glukoza tolerans TEST)

Opis analize:

Inzulinska rezistencija podrazumijeva stanje organizma kod kojeg dolazi do slabljenja perifernog učinka inzulina. Posljedica nedovoljnog perifernog učinka inzulina se očituje u pojačanoj proizvodnji i izlučivanju inzulina iz beta stanica gušterače, radi očuvanja ravnoteže šećera u krvi, a takvo se stanje naziva hiperinzulinemijom.

Referentne vrijednosti: Muškarci i žene
Serum Natašte <5,1 mmol/L
Nakon 60 min ≤10,0 mmol/L
Nakon 2h ≤8,5 mmol/L
Mokraća u svim uzorcima negativno

Priprema za analizu: Test traje 2 sata, pa se pripremite da ćete provesti tih 2 sata u našem laboratoriju, Mjeri se razina glukoze u krvi i mokraći u određenim vremenskim razmacima.

1. Kod trudnica u vremenu: 0 min, 60 min, 120 min (mokraća na početku)
2. Kod ostalih u vremenu: 0 min i 120 min (mokraća na početku)

Za izvođenje OGTT-a potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

– 3 dana prije izvođenja testa konzumirajte svoje uobičajene obroke, bez promjena u unosu količine i vrste hrane i pića (normalan režim ishrane sa najmanje 150 g ugljenih hidrata)
– 24 sata prije izvođenja testa zabranjena je teža fizička aktivnost (plivanje, teretana, vožnja bicikla)
– Večer prije izvođenja testa, od 19 h, zabranjen je unos hrane i pića. U navedenom periodu smijete piti samo običnu vodu.
– Ujutro, na dan izvođenja testa , zabranjena je konzumacija hrane i pića (osim obične vode), te pušenje.

Cijena analize: 120,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Kratkoročno povišena koncentracija inzulina u krvi dovodi do neugodnih simptoma poput relativno naglo nastale slabosti, drhtavice i subjektivnog osjećaja gladi, a koji se dodatno pogoršava nakon konzumacije obroka bogatih ugljikohidratima.

    Do navedenih smetnji dolazi zbog pada vrijednosti šećera u krvi, odnosno dolazi do hipoglikemije, što je samo po sebi razumljivo jer glavna zadaća inzulina je smanjenje šećera u krvi (glikemije). Hipoglikemija, najčešće manifestirana postprandijalno, je ujedno i najčešći fizikalni znak inzulinske rezistencije.

    Povezane bolesti: Dijabetes – šećerna bolest