Natrij u 24 satnom urinu

Opis analize:

Analiza natrija u urinu je 24-satni test ili jednokratni (spot) test koji provjerava koliko natrijuma ima u urinu. Natrijum je i elektrolit i mineral. Pomaže u održavanju ravnoteže vode (količine tekućine unutar i izvan ćelija tijela) i ravnoteže elektrolita u tijelu. Natrijum je takođe važan u radu nerava i mišića.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 10,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Analiza urina za provjeru nivoa natrijuma se radi kako bi se:

  • Provjerila ravnoteža vode i elektrolita u tijelu
  • Pronašao uzrok simptoma niskog ili visokog nivoa natrijuma
  • Provjerio napredak bolesti bubrega ili nadbubrežne žlijezde.

  Većina natrijuma u tijelu (oko 85%) nalazi se u krvi i limfnoj tekućini. Nivo natrijuma u tijelu djelomično je kontroliran hormonom zvanim aldosteron, kojeg stvaraju nadbubrežne žlijezde. Nivo aldosterona govori bubrezima kada da zadrže natrijum u tijelu umjesto da ga izlučuje urinom. Male količine natrijuma se takođe gube kroz kožu kada se znoji.

  Većina namirnica sadrži natrijum prirodno u sebi ili kao sastojak u kuhanju. Natrijum se nalazi u kuhinjskoj soli kao natrijum hlorid i u sodi bikarboni kao natrijum bikarbonat. Mnogi lijekovi i drugi proizvodi također sadrže natrij, uključujući laksative, aspirin, vodicu za ispiranje usta i pastu za zube.

  Nivo natrijuma u urinu je često visok kada je nivo u krvi nizak i obrnuto, nivo natrijuma u urinu je često nizak kada je nivo u krvi visok. Na nivo natrijuma u urinu utiču lijekovi i hormoni. Nizak nivo natrijuma u urinu ima mnogo uzroka, kao što su zatajenje srca, pothranjenost i dijareja.

  Povezane bolesti: Bolesti bubrega, Pretrage mokraće, Srčane bolesti