Mycoplasma hominis i ureaplasma urealyticum

Opis analize:

Testiranje na mikoplazmu koristi se za utvrđivanje da li neko trenutno ima ili je nedavno imao infekciju sa Ureaplasma urealyticum ili Mycoplasma hominis. Postoje i druge vrste infekcija mikoplazmama, tako da izbor testova i uzoraka tijela koji se prikupljaju ovisi o dobi kada se testirate, općem zdravstvenom stanju i simptomima, te o kliničkim nalazima i sumnji liječnika na zahvaćenost organa.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 40,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Mikoplazme su najmanji poznati mikrobi koji slobodno žive. Mogu postojati kao dio normalne flore koja se nalazi u genitourinarnom traktu, grlu ili gornjim disajnim putevima. Za razliku od drugih vrsta bakterija na mnogo načina, mikoplazme može biti teško uzgajati i identificirati.

    Testiranje se može obaviti za otkrivanje mikoplazme kao što su Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium i Ureaplasma urealyticum. Kod odraslih, ovi se organizmi prvenstveno prenose spolnim putem, uzrokujući negonokokni uretritis (NGU) i određenu upalu prostate (prostatitis) kod muškaraca, a ponekad su povezani s vaginalnim iscjetkom i upalnom bolešću zdjelice (PID) kod žena.

    Povezane bolesti: Mikrobiologija i infektivne bolesti