Morbilli (ospice) IgM At

Opis analize:

Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. To je još uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, usprkos tome što postoji sigurno i efikasno cjepivo. Procjenjuje se da je u 2016.godini 20,4 milijuna osoba bilo zaraženo virusom ospica, a umrlo 89 780 osoba, uglavnom djece, i to osobito u Africi i Aziji.

Referentne vrijednosti: Pozitivna IgM protutijela upućuju na svježu infekcija.

Priprema za analizu: Za ovu analizu nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta.

Cijena analize: 60,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Svjetska zdravstvena organizacija postavila je za cilj da do 2020.godine ostvari Globalni akcijski plan eliminacije ospica i rubeole. Uzročnik ove bolesti je virus morbila iz porodice Paramyxoviridae. Virus ima visok stupanj zaraznosti i patogenosti. Rezervoar zaraze je čovjek. Put prijenosa bolesti je zrakom, kapljičnim putem, te direktnim kontaktom sa sekretima grla i nosa inficirane osobe.

    Inkubacija je obično oko 10 dana, najčešće 7-18 dana, (rijetko i do 21 dan). U prvom to jest prodromalnom ili kataralnom stadiju bolesti javljaju se osnovni simptomi: febrilitet, kašalj, konjunktivitis, grlobolja (barem jedan od ovih simptoma) koji traju 4 do 5 dana. Koplikove pjege javljaju se 2. ili 3. dana bolesti. Prvo se pojave na bukalnoj sluznici (unutrašnja strana obraza), nasuprot gornjeg kutnjaka. To su sitne, sivkaste naslagice s okolnom svijetlo crvenom sluznicom. Isčeznu za 1 ili 2 dana kada se počinje javljati osip.

    Svaku kliničku sumnju ospica treba laboratorijski potvrditi. Od laboratorijskih pretraga koristi se serološka Elisa pretraga. Pozitivna IgM protutijela upućuju na svježu infekcija.

    Povezane bolesti: Mikrobiologija i infektivne bolesti, Morbili, Virusološka serologija