LDL holesterol

Opis analize:

LDL holesterol se još zove i “loši” holesterol. Previše LDL holesterola u krvi uzrokuje nakupljanje masnih naslaga (plakova) u arterijama (ateroskleroza), što smanjuje protok krvi. Ovi plakovi ponekad puknu i mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 5,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Visok holesterol obično ne izaziva nikakve znakove ili simptome. Kompletan test holesterola radi se kako bi se utvrdilo da li je vaš holesterol visok i da bi se procjenio rizik od srčanog udara i drugih oblika srčanih bolesti i bolesti krvnih sudova.

  Kompletan test holesterola uključuje izračunavanje četiri vrste masti u vašoj krvi:

  • Ukupni holesterol – Ovo je zbir sadržaja holesterola u vašoj krvi.
  • Lipoprotein niske gustine (LDL) holesterol. On se zove “loš” holesterol. Previše LDL-a u vašoj krvi uzrokuje nakupljanje masnih naslaga (plakova) u vašim arterijama (ateroskleroza), što smanjuje protok krvi. Ovi plakovi ponekad puknu i mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara.
  • Lipoprotein visoke gustine (HDL) holesterol. On se naziva “dobrim” holesterolom jer pomaže u odnošenju LDL holesterola, čime održava arterije otvorenim i vašu krv slobodnije teče.
  • Trigliceridi – Trigliceridi su vrsta masti u krvi. Kada jedete, vaše tijelo pretvara kalorije koje mu nisu potrebne u trigliceride, koji se pohranjuju u masnim stanicama. Visoki nivoi triglicerida su povezani s nekoliko faktora, uključujući prekomjernu tjelesnu težinu, jedenje previše slatkiša ili konzumiranje previše alkohola, pušenje, sjedenje ili dijabetes sa povišenim nivoom šećera u krvi.

  Povezane bolesti: Određivanje lipidnog satusa