Lactoferin

Opis analize:

Laktoferin je protein koji oslobađa vrsta bijelih krvnih stanica koja se zove neutrofil. Kada dođe do upale u probavnom traktu, neutrofili se povlače u to područje i oslobađaju laktoferin, povećavajući nivo proteina u stolici. Ovaj test mjeri nivo laktoferina u stolici kao način otkrivanja upale u crijevima.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 55,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Laktoferin je test stolice (fekalne) koji se koristi za otkrivanje upale u crijevima. Upala crijeva je povezana, na primjer, s nekim bakterijskim infekcijama, a kod ljudi s inflamatornom bolešću crijeva (IBD) povezana je s aktivnošću i težinom bolesti. Test se može izvesti kako bi se napravila razlika između IBD i neupalnih poremećaja i da se prati aktivnost bolesti IBD.

  Test se može izvesti kako bi se utvrdilo da li je endoskopija indicirana ako se sumnja na IBD. Dijagnoza IBD obično se potvrđuje izvođenjem endoskopije (kolonoskopija ili sigmoidoskopija) za pregled crijeva i uzimanjem malog uzorka tkiva (biopsija) za procjenu upale i promjena u tkivnim strukturama. Ovo testiranje je invazivno i manje je vjerovatno da će biti potrebno ako upala nije prisutna.

  Laktoferinski test se može izvesti kada osoba ima simptome koji sugeriraju da može biti prisutna crijevna upala i kada zdravstveni djelatnik želi napraviti razliku između IBD-a i neupalnog stanja crijeva. Znakovi i simptomi upale crijeva će se razlikovati od osobe do osobe i tokom vremena. Oni mogu uključivati ​​sljedeće simptome:

  • Krvavi ili vodenasti proljev
  • Abdominalni grčevi ili bol
  • Vrućica
  • Gubitak težine
  • Rektalno krvarenje
  • Slabost

  Povezane bolesti: Probavni trakt, Upalni procesi