Kortizol

Opis analize:

Kortizol spada u skupinu hormona glukokortikoida jer ima učinak na povećanje koncentracije glukoze u krvi. Sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina, ima ulogu pri stresu i upali te u različitoj mjeri djeluje na brojne organske sisteme u ljudskom tijelu.

Referentne vrijednosti: Muškarci i žene: 7-10 sati: 171 – 536 nmol/L
16-18 sati: 64 – 340 nmol/L

Priprema za analizu: Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta za ovu analizu.

Cijena analize: 30,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Kortizol se izlučuje kao odgovor na lučenje adrenokortikotropnog hormona (ACTH) iz hipofize te na psihički ili fizički stres, stoga se često naziva „hormonom stresa“. Njegovo izlučivanje povećano je svaki put kad je tijelo izloženo stresu, bilo fizičkom bilo mentalnom.

    Problem nastaje kada je kortizol hronično povišen, naše tijelo stalno dobiva signal da je u opasnosti i pokreće se cijeli niz obrambenih mehanizama na biohemijskoj razini što dovodi u konačnici do neželjenih posljedica visoke razine kortizola: povećanje glukoze u krvi, povišen krvni pritisak, poremećen rad štitnjače, lupanje srca, poremećaj menstrualnog ciklusa kod žena, pretilost i to osobito – visceralni tip (nakupljanja masnih naslaga oko struka), snižavanje razine testosterona, smanjenje količine mišićnog tkiva, poremećaj raspoloženja, depresija..

    Povezane bolesti: Autoimune bolesti, Hormoni nadbubrežne žlijezde, Ostali hormoni