Kalijum

Opis analize:

Kalij se u organizmu nalazi uglavnom u stanicama. Služi, među ostalima, i za prenošenje nervnih podražaja, pa je važan za rad srca. Održavanje stalne koncentracije kalija u izvanstaničnoj tekućini vrlo je važno za vitalnu funkciju stanica u tijelu. Bubrežno izlučivanje kalija vrlo je važan regulacijski mehanizam ravnoteže kalija u organizmu.

Referentne vrijednosti: Muškarci i žene: 3,9 – 5,1 mmol/L

Priprema za analizu: Za ovu analizu nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta.

Cijena analize: 5,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Kod uzimanja diuretika razina kalija može biti snižena. Bubrežno izlučivanje se može jako smanjiti i čuvati kalij unutar organizma ukoliko je potrebno, ili pak izlučivati kalij u suvišku, ukoliko je poremećena ravnoteža, npr. primarnim hiperaldosteronizmom.

  Povišene vrijednosti

  Povećana koncentracija kalija u krvnom serumu pojavljuje se u stanjima kada kalij prelazi iz stanica u izvanstaničnu tekućinu. To se događa kod manjka tekućine ili kada se kalij daje terapeutski, i to brže nego što se izlučuje mokraćom. Koncentracija kalija u serumu povećana je često u kroničnoj bubrežnoj insuficijenciji.

  Snižene vrijednosti

  Smanjena koncentracija kalija u serumu javlja se zbog gubitka kalija uslijed jake diureze, povraćanja, proljeva ili pankreasne fistule, razrjeđenja izvanstanične tekućine, nedovoljne prehrane i naglog prijelaza kalija iz izvanstanične tekućine u stanice.

  Povezane bolesti: Elektroliti