Inzulin

Opis analize:

Inzulin je hormon koji luči žlijezda gušterača (pankreas), a služi za regulaciju šećera u krvi, te metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu. On je transporter koji omogućava glukozi da iz krvi prodre u tjelesne stanice gdje se pretvara u energiju za tijelo. Glukoza je grožđani šećer u kojeg se, prilikom probave, rascijepe namirnice koje sadrže ugljikohidrate. Inzulin također omogućava da se prekomjerna glukoza sprema u mišićima i u jetri (glikogeneza), te regulira sintezu novoga šećera koji ulazi iz jetre u krvotok (glikogenoliza).

Referentne vrijednosti: Muškarci i žene:17,8 – 173 pmol/L

NAPOMENA: Referentne vrijednosti odnose se na inzulin mjeren natašte!

Priprema za analizu: Mjerenje glukoze u krvi natašte koristan je pokazatelj za mogući razvoj dijabetesa, ali hemoglobin A1c (HbA1c) ukazuje na razinu šećera u krvi kroz duže vremensko razdoblje i daje mnogo bolju sliku stanja i razvoja bolesti.

Cijena analize: 30,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Ako inzulina uopće nema ili ako ga je premalo, šećer ne može nikako, ili samo djelomično, dospjeti u tjelesne stanice. Ostali šećer se zadržava u krvi, što se može izmjeriti. Normalna koncentracija šećera u krvi natašte iznosi 3,75 – 6,0 mmol/L (67 – 108 mg%).

    Kada dođe do poremećene regulacije inzulina u tijelu razvija se dijabetes ili šećerna bolest (lat. Diabetes melitus). Kod šećerne bolesti tipa 1 tijelo ne proizvodi inzulin pa ga je neophodno nadomjestiti. Kod pacijenata šećerne bolesti tipa 2 može se razviti inzulinska rezistencija, tako da organizam nema dovoljnu količinu inzulina. Kada se kod takvih pacijenata više ne uspije održati normalna razina glukoze u krvi s tabletama (oralni hipoglikemici, oralni antidijabetici) također se započinje s inzulinskom terapijom.

    Povezane bolesti: Dijabetes – šećerna bolest