Imunohemijski test na okultno krvarenje

Opis analize:

Imunohemijski test na okultno krvarenje je dijagnostički test koji se koristi za otkrivanje tragova krvi u stolici koji nisu vidljivi golim okom, što se naziva okultno krvarenje. Ovaj test može pomoći u ranom otkrivanju gastrointestinalnih problema kao što su čirevi, polipi, divertikuloza ili karcinom debelog crijeva.

Referentne vrijednosti: Normalni rezultat imunohemijskog testa na okultno krvarenje je negativan, što znači da tragovi krvi nisu detektirani u stolici. Pozitivan rezultat ukazuje na prisutnost okultnog krvarenja i može zahtijevati dodatne dijagnostičke pretrage radi utvrđivanja uzroka.

Priprema za analizu: Priprema za imunohemijski test na okultno krvarenje obično uključuje određene prehrambene i farmakološke restrikcije kako bi se osigurala pouzdanost rezultata. To može uključivati privremeno prestanak uzimanja određenih lijekova ili dodataka prehrani koji mogu utjecati na rezultate testa te izbjegavanje određenih namirnica koje mogu izazvati lažno pozitivne rezultate.

Cijena analize: 25,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Imunohemijski test na okultno krvarenje je važan alat za rano otkrivanje gastrointestinalnih problema, posebno karcinoma debelog crijeva koji se često razvija iz prekanceroznih lezija s krvarenjem. Rana detekcija omogućuje bržu intervenciju i poboljšava prognozu pacijenta. Redovito praćenje okultnog krvarenja može biti važno u skrbi za osobe s povećanim rizikom od gastrointestinalnih bolesti, kao i u rutinskom pregledu za starije osobe.

    Povezane bolesti: Probavni trakt